Abonnementsartikel

En sprøjtebom med udstyr til ukrudtsgenkendelse sparer op til 60 procent kemi. Om to år kan bommen være ude på markedet.

En meget omtalt sprøjtebom er nu så gennemtestet, at den kan være klar til produktion i løbet af to år.

Det fastslår en af ophavsmændene bag den intelligente sprøjtebom, der kan genkende forskellige former for ukrudt og kun sprøjte der, hvor ukrudtet gror.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fedt, at vi nu videnskabeligt har bevist, at vi ved hjælp af den intelligente sprøjtebom kan reducere forbruget af sprøjtegifte med 60 procent. Vi har arbejdet på det i fire år, og nu har vi endelig teknologien til effektivt at reducere forbruget af pesticider til gavn for landbruget og ikke mindst vores grundvand, siger projektchef Niels Jul Jacobsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Genkender ukrudt

Ved siden af de almindelige sprøjtedyser er den intelligente sprøjtebom udstyret med en række kameraer, som kigger ned på jorden. Ved hjælp af et computerprogram kan kameraerne genkende og aktivere dyserne, når sprøjtebommen ruller over mælkebøtter, kamille og fuglegræs.

- Vi er meget glade over det positive resultat. Vi havde forventet, at den intelligente sprøjtebom kunne reducere forbruget af pesticider med 50 procent, men flere test viser, at sprøjtebommen med 60 procent færre pesticider bekæmper ukrudtet lige så effektivt som en gammeldags sprøjte, siger Niels Jul Jacobsen.

Positiv test på forsøgsmark

Igennem foråret og sommeren har sprøjtebommen kørt rundt på en forsøgsmark i Flakkebjerg ved Slagelse.

Marken har været inddelt i forskellige zoner. En del af marken er slet ikke blevet sprøjtet. En del er blevet sprøjtet på den traditionelle måde, mens en tredje del af marken er sprøjtet med den intelligente sprøjtebom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøgene har vist, at den intelligente sprøjtebom bekæmper ukrudtet ligeså effektivt som den gammeldags sprøjte.

- Jeg forventer, at vi allerede vil kunne se dele af den intelligente sprøjtebom på markedet om to år. Efter den store succes i projektet er metoderne klar til at blive overdraget til en af de producenter af landbrugsmaskiner, som har været med i projektet. Men det er ikke kun landbruget, men også kommunernes vej og parkafdelinger, som kan få glæde af sprøjten, pointerer Niels Jul Jacobsen.

Projektet begyndte i 2009 på Syddansk Universtet samarbejde med Århus Universitet, Københavns Universitet, Claas Agrosystems A/S samt Ektos A/S. Højteknologifonden har investeret 13 millioner kroner i udviklingen.