Abonnementsartikel

- Hvis der skal skabes flere arbejdspladser i fødevareerhvervet, skal råvaregrundlaget øges, siger formanden for Vækstteam for Fødevarer, Arlachefen Peder Tuborgh.

Hvis der skal flere husdyr i staldene, flere bure med mink, og der skal dyrkes flere planter på dansk jord, er det nødvendigt med et grundlæggende opgør med den nuværende måde at regulere landbruget på.

Sådan lyder beskeden fra formanden for regeringens Vækstteam for Fødevarer, Arlabossen Peder Tuborgh, til fødevareminister Karen Hækkerup (S) og miljøminister Ida Auken (SF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en forudsætning, ellers kan man glemme det hele. Uden en udvidelse af råvaregrundlaget sker der ingenting, siger Peder Tuborgh ifølge børsen.dk.

Vækstteamet mener, at regeringen kan ændre reguleringen ved eksempelvis at benytte sig af Natur- og Landbrugskommissionen anbefalinger til målrettet miljøregulering.

Når det gælder omstændelige og bureaukratiske godkendelser af nye staldanlæg eller fabrikker, kan Danmark lære meget af nabolandene.

- Det er langt mere gennemskueligt at bygge et mejeri i Tyskland, Sverige, England eller Holland. Man får et ja eller nej, man ved, hvor lang tid det tager, og det er meget kortere end i Danmark, hvor processen kan køre i evigheder, når man skal have miljøgodkendelser, siger Peder Tuborgh.