Abonnementsartikel

Frygt for at miste mælkeydelse får mælkeproducenter verden over til at give køerne for meget protein, mener irsk fodringskonsulent.

Kvægbrugere fra hele verden var samlet, da Alltech i sidste uge indbød til den årlige kvægkongres ved navn Global 500 i Dublin. Alltech leverer tilsætningsstoffer til dyrefoder.

Et af de bemærkelsesværdige oplæg på kongressen kom fra den irske fodringskonsulent Jack Corless, som har sit eget konsulentfirma, Rumsol. Han ruskede op i mælkeproducenterne med et budskab om at holde igen med proteinet i foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi overfodrer simpelthen med protein i forhold til, hvad koen har brug for. Langt hen ad vejen er det fordi, at vi er bange for, at koen mister mælkeydelse. Men vi må også huske, at en ko har andre opgaver end høj ydelse - blandt andet reproduktion og at holde sig sund, sagde Jack Corless på kongressen.

Han understregede, at det ikke er en fordel for hverken koen eller bedriftens økonomi at fodre med så meget protein, som mange mælkeproducenter gør.

- Når vi overfodrer med protein, spilder vi energi ud i ingenting. Vi bør i stedet fokusere på vommens egenskaber. Som drøvtygger har koen en evne til at producere mikrobielle proteiner i vommen, og det er den bedste kilde til aminosyrer, lød det fra kvægkonsulenten.

Mere energi

Ifølge Jack Corless bør foderrationen i højere grad bestå af energikilder frem for proteinkilder.

- Vi bør ikke bruge protein som den primære benzin til koen. I stedet skal den have masser af energi, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alltech har også set på vommens egenskaber med henblik på at forbedre fordøjelsen, hvilket har resulteret i udviklingen af tilsætningsstoffet Rumagen. Ifølge Jack Corless hjælper produktet til at fange flere næringsstoffer i vommen, samtidig med at det reducerer behovet for protein.

Han har været med til at lave forsøg i Østeuropa med Rumagen, hvor der viste sig god respons på mælkeydelsen ved at sænke proteintilførslen.

- Samtidig kan vi sammensætte en billigere foderration, fordi vi sparer på den dyre protein, vurderer han.

Rumagen er en kombination af Alltech-produkterne Demp og Optigen og kom på markedet i Østeuropa sidste år. Planen er, at det også snart skal være tilgængeligt for de danske mælkeproducenter.