Abonnementsartikel

Roe - og kartoffelkampagnerne er nu i gang, og hvert år er der ulykker, som skyldes fedtede veje. Mange landmænd forsømmer at rydde op efter sig.

Efterårsgrøderne er modne, og derfor er der for tiden meget transport til og fra markerne. Det efterlader ofte jord og smat på vejene, som kan være årsag til alvorlige ulykker. Desværre glemmer nogle landmænd, at de har pligt til at sikre, at der bliver ryddet op.

Når roer, kartofler og snittet majs skal i hus foregår transporten via landevejene, og vejene bliver smudset til med mudder og ælte. Men hvis der ikke bliver renset op, kan det have store konsekvenser for de øvrige trafikanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det sker heldigvis ikke så tit, men vi oplever desværre hvert år bilulykker på grund af fedtede veje. Og selvom landmændene er dækket gennem deres ansvarsforsikring, er det et tungt ansvar at bære, hvis ulykken også betyder, at nogen er kommet til skade, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark Landbrug.

Mange landmænd har aftaler med maskinstationer om at klare roe- og kartoffelkørslen, ligesom de tager sig af meget andet efterårsarbejde. Forsikringsselskabet Topdanmark råder derfor landmændene og maskinstationerne til at have en klar aftale om, hvem der rydder op på vejene.

Frem med skilt og kost

- Hvis aftalen mellem landmand og maskinstation ikke er på plads, risikerer landmanden at stå med hele erstatningsansvaret alene, hvis der sker en ulykke, siger Svend-Anker Worm.

Finder politiet en landmand, som ikke har ryddet op efter sig - og det er sjældent svært, for sporene er ganske tydelige - vanker der i øvrigt en bøde.

For at minimere risikoen for ulykker råder Svend-Anker Worm de danske landmænd til at sætte skilte op på de fedtede strækninger og anskaffe en kost til traktoren, så det er muligt at feje vejen ren, når dagens arbejde er overstået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mudderet kan ses om dagen. Men om aftenen, når mørket er faldet på, er det vanskeligt for bilisterne at se, om vejen er ren eller ej. Og hvis det så oveni købet regner, kan bilisterne nemt skride ud i pløret. Og det er farligt. Derfor er det en god idé at gøre noget for at forebygge, siger Svend-Anker Worm, der også opfordrer bilisterne til at sætte farten ned og være ekstra påpasselig på vejstrækninger, der kan være fedtede og glatte.