Fremtidens landbrugs- og fødevarevirksomheder får brug for unge med hovedet i orden og hænderne skruet rigtigt på. I takt med at vidensniveauet stiger, og kæden fra jord til bord gør stadig mere brug af avanceret teknologi, vokser behovet for kvalificeret arbejdskraft.

Derfor glæder Landbrug & Fødevarer sig over regeringens udspil til en erhvervsskolereform. Ifølge formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, kan reformen både øge de unges interesse for uddannelserne, men også hæve overliggeren og højne niveauet af fremtidens medarbejdere og ledere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nye tiltag med skarpere adgangskrav og erhvervsuddannelser med særlige talentspor er et spændende forsøg på at skabe endnu dygtigere kandidater. Det er helt afgørende, fordi det forbedrer vores erhvervsrettede uddannelsesniveau, og fordi vi i Danmark lever af at være et skridt foran vores konkurrenter på viden, færdigheder og know-how, siger Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer glæder sig også til styrkelsen af den fire-årige erhvervsstudenteruddannelse. Særligt vigtigt bliver det, at den og de andre erhvervs-linjer bliver adgangs- og karrieregivende, og at der indarbejdes økonomisk incitament.

- Det kan sikre, at disse erhvervsstudenter både kan og vil gå videre på erhvervets egen lederuddannelse eller som noget nyt også på bachelor-, kandidat- og masteruddannelserne på professionshøjskolerne og universiteterne, siger Martin Merrild.

Gøre landbrug attraktivt

For landbruget er det først og fremmest jordbrugsskolerne, som vil blive påvirket af den nye kurs for erhvervsuddannelserne. Landbrugsskolerne oplever i disse år stor tilgang af unge, og med et nyt løft vil skolerne ifølge Martin Merrild appellere til en bredere kreds.

- Med de nye muligheder åbner man reelt døren op for endnu mere ambitiøse studerende, og hvis vi kan gøre vores erhverv mere attraktivt for disse unge, så vil det kun være en fordel fremadrettet, siger Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld opponerer Landbrug & Fødevarer mod, at indgangene til erhvervsuddannelserne skæres fra 12 til 4, og at grundforløbet øges fra et halvt til et helt år. Organisationen mener, at man risikerer at gøre det jordbrugsfaglige spor mindre synlig, og desuden vil det ikke give mening for de mest målrettede elever eller for de elever, som måske er kørt sur i skolearbejdet.