Ofte tænker man på hestebønner som et proteinfoder. Analysefirmaet Eurofins har i perioden fra august 2012 til maj 2013 analyseret 51 prøver af hestebønner til svin. Proteinindholdet, målt i procent af tørstoffet, svingede mellem 23,6 og 36,8 med et gennemsnit på 32,0.

Variationen er altså stor, og det er derfor vigtigt at analysere hestebønnerne, inden man bruger dem i foderet - præcis med samme fremgangsmåde, som ved foderkornet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til slagtesvin og klimagrise anbefales en maksimal tilsætning af hestebønner på 20 procent.

Tidligere har man frarådet tilsætning af hestebønner til søer. Den anbefaling stammer fra forsøg fra 1970'erne, hvor hestebønner udgjorde en ekstremt høj andel af foderet.

Dette skete, inden de hvidblomstrede sorter med et lavt indhold af tannin blev lanceret, så det var sortblomstrede hestebønner, der blev brugt. Der opstod problemer med mindre kuldstørrelser og lavere mælkeproduktion.

For nylig viste forsøg fra SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, at de nye hvidblomstrede sorter er mindst lige så anvendelige som ærter. Det vil sige op til 10 procent iblanding til både diegivende og drægtige søer.

Læs meget mere om hestebønner i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 4. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk, eller på 7620 7970.