Ph.d.-studerende Jesper Schak Krog fra DTU Veterinærinstituttet har fundet levervirus hepatitis E i flere svin på danske slagterier og en enkelt svinelever i et dansk supermarked.
Det skriver Ingeniørens hjemmeside, Ing.dk.
Kontakt med hepatitis E fører sjældent til, at danskerne bliver syge.
Gravide skal passe på
Forskerne regner nemlig med, at betændelsen kun opstår hos to procent af folk, der er i berøring med virussen, der dog er yderst farlig for gravide. Op til 20 procent af dem risikerer nemlig at dø af sygdommen.
- Vi ved fra studier i tropiske lande, at gravide er særlig hårdt ramt. Gravide kvinder skal være opmærksomme på at gennemstege svinelever helt og holde god hygiejne i køkkenet, siger Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut til Ingeniøren.dk.
Kun en ud af 73
Selv om det nylige fund af hepatitis E i danske svin er en dårlig nyhed, kan vi dog trods alt glæde os over, at danske supermarkeder ikke er ramt på samme måde som for eksempel amerikanske supermarkeder.
I den danske undersøgelse er sygdommen kun fundet i en ud af 73 svinelevere i supermarkeder, mens en amerikansk undersøgelse viste, at 11 procent af undersøgte leverprodukter var smittet med hepatitis E.