Videncentret for Landbrug har sammen med organisationer fra Finland, Sverige, Polen, Estland, Letland og Litauen netop afsluttet projektet Baltic Deal. Formålet var at finde metoder, så effektiv landbrugsproduktion kan kombineres med en Østersø i miljømæssig topform. Det handler blandt andet om at reducere udledningen af kvælstof og fosfor fra landbruget til vandmiljøet, uden at mindske produktiviteten.

- Et af de konkrete resultater er, at ny viden og nye teknologier om miljøvenligt landbrug bliver spredt langt hurtigere over landegrænserne i regionen. Som en del af projektet har vi etableret et netværk af godt 100 demonstrationslandbrug, hvor der er eksperimenteret med forskellige tiltag, der kombinerer bæredygtighed og produktionshensyn. Den viden der er skabt her, er det altså lykkedes at få bredt ud i hele regionen, siger projektleder Frank Bondgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger videre på, at projekter som Baltic Deal kan være en stærk og blivende platform for det videre samarbejde mellem landbrugets organisationer i Østersøområdet.

- I projektet er der ambitioner om at udvikle en fælles strategi, som kan styrke de landbrugsfaglige rådgivningsselskaber i hele Østersøregionen. Det ville være med til at sikre, at der løbende er fuld opmærksomhed om miljøspørgsmålet og en fælles forståelse af, hvordan man kan arbejde på at løse udfordringerne, siger Frank Bondgaard.