Abonnementsartikel

Case IH JX er opbygget over gennemprøvet teknik, og da den samtidig indeholder et minimum af elektronik, er det en driftsikker og robust traktor.

Hos de danske maskinhandlere findes der et stort udvalg i brugte traktorer. Men selv om prisen på den brugte traktor er fordelagtig, er det ikke alle, som har behov for en traktor, der er spækket med elektronik og har en stor sekscylindret motor.

På mindre og mellemstore landbrug samt hos den store gruppe af fritidslandmænd findes der masser af redskaber, som ikke kan kombineres med traktorer på flere hundrede hestekræfter. Derfor er der stadig kunder til kompakte traktorer på under 100 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sådan traktor er til salg hos Salling Traktorservice A/S. Traktoren er en Case IH JX 90 fra 2007. Den har kun gået 650 timer og er monteret med en Trima +2.0P frontlæsser.

Robust teknik

Den firecylindrede motor yder 88 hestekræfter, og effekten overføres af en transmission med 12 gear i hver retning. Ud over hovedgearstangen med fire gear har traktoren en gearstang til de tre gruppegear.

De to gearstænger er placeret i højre side af kabinen, og til venstre for sædet sidder gearstangen, som betjener det mekaniske vendegear.

12x12 transmissionen var standardudstyr på de tre største modeller i JX serien, mens de to mindste modeller som standard blev leveret med 12x4 transmission uden vendegear.

JX kunne som ekstraudstyr leveres med krybegear, hvor det laveste af de otte gear har en hastighed på kun 250 meter i timen. Det gør den lille Case IH velegnet til specielopgaver i planteskoler og lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Velegnet til frontlæsser

Case IH JX 90 er en kompakt traktor med en længde på kun godt fire meter og en sporvidde, der kan justeres ind på 1,40 meter. Det gør den velegnet til at komme rundt, hvor pladsen er trang, og med firehjulstræk bliver det en ideel frontlæssertraktor.

Den brugte traktor er monteret med en Trima +2.0P frontlæsser med mekanisk parallelføring. Frontlæsseren betjenes med et håndtag, som er monteret i højre side af kabinen, og læsseren er forberedt til at arbejde med redskaber, som kræver et tredje hydraulikudtag.

Mekanisk kontrol af liften

Liften bag på traktoren løfter godt 3,5 ton. Positionskontrol og vægtoverføring indstilles individuelt med hver sit håndtag. Når liften først er indstillet, hæves og sænkes liften med en kontakt, som er placeret i panelet til højre for føreren.

I standardversionen yder hydraulikpumpen på JX 90 45 liter pr. minut, og som ekstraudstyr leverede Case IH en pumpe med en kapacitet på 61 liter pr. minut.

Case IH JX blev i 2012 afløst af Case IH Farmall C, som leveres med motorer på 56 - 107 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hold koblingen justeret

- Specielt når der køres med frontlæsser. og der ofte skiftes kørselsretning, belastes traktorens kørekobling og for at undgå reparationer, er det vigtigt at den holdes justeret, siger Jan Pedersen, montør hos Salling Traktorservice A/S.

Når koblingen på Case IH JX er korrekt justeret, har koblingspedalen en frigang på otte centimeter. Efterhånden som koblingen slides, reduceres frigangen, og hvis ikke den justeres i tide, er der risiko for, at koblingen begynder at glide.

- Afprøv kørekoblingen på den brugte traktor, før der handles. Det gøres lettest ved at køre en tur på traktoren og mærke efter hvordan koblingen fungerer. Selv når der startes i et lidt for højt gear, skal koblingen tage ved, lige så snart koblingspedalen slippes. Den må ikke glide, og der skal være den fornødne frigang i koblingspedalen, siger Jan Pedersen.

- Kørsel med frontlæsser er selvfølgelig en belastning for kørekoblingen, men erfaringen er, at det først og fremmest er manglende justering, som får koblingen i en Case IH JX til at brænde af, tilføjer montøren.

Kørsel på to hjul

Case IH JX har et kompakt og velfungerende firehjulstræk, som giver traktoren en venderadius på godt fem meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Traktoren vejer omkring seks ton, og når der køres med frontlæsser, ligger hovedparten af både traktorens vægt og vægten fra frontlæsseren på forakslen. Det giver en ekstrem belastning af akslen, og derfor bør man være ekstra omhyggelig med at servicere akslen. Når traktoren er monteret med frontlæsser, er der absolut ingen undskyldning for ikke at aflaste forhjulen når forakslen smøres. Når der handles brugt, er det ligeledes en god ide at kontrollere bærelejer og ophæng i forakslen for slør, siger Jan Pedersen og tilføjer:

- Bruges traktoren meget med frontlæsser, kan der med fordel monteres kontravægt på traktoren. Det aflaster forakslen og med mere vægt på baghjulene, får man også en mere stabil traktor. Der findes forskellige former for hurtigkobling, som gør det let at montere kontravægten, uden at føreren behøver at forlade førerkabinen.

Allround traktor

Med sin beskedne størrelse er Case IH JX 90 det oplagte valg til den mindre og mellemstore landmand, som kræver en kompakt traktor, der kan komme ind i bygningerne, og som også kan udføre specielopgaver.

Traktoren har et kraftudtag med både 540 og 540E samt et gear, hvor omdrejningerne på kraftudtaget er proportionalt med fremkørselshastigheden.

Bag på traktoren er der tre dobbeltvirkende hydraulikventiler samt udtag til hydraulisk vognbremse, som gør at traktoren lovligt kan køre med temmelig stor trailer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske specifikationer Case IH JX 90

Antal cylindre                                    4

Effekt hk                                           88

Moment Nm                                      375

Antal gear                                          12/12

Vendegear                                         ja mekanisk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løftekapacitet kg  3.565

Hydraulikkapacitet l/min                   45

Årgang                                              2007

Antal timer                                        650

Pris                                                    235.000

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativer til prisen

John Deere 6330

Traktoren er monteret med en John Deere 633 frontlæsser. Den har koblingsfrit vendegear som betjenes ved rattet. Traktoren er til salg hos Midtjysk Maskincenter A/S.

Antal cylindre                                    4

Effekt hk                                           106

Moment Nm                                      425

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal gear                                          16/16

Vendegear                                         ja

Løftekapacitet kg  4.590

Hydraulikkapacitet l/min                   63

Årgang                                              2008

Antal timer                                        8.545

Pris                                                    225.000

Valtra N111

Traktoren er med turbinekobling og er monteret med en Ålø Q55 frontlæsser. Den er til salg hos Midtdjurs traktorlager A/S.

Antal cylindre                                    4

Effekt hk                                           115

Moment Nm                                      500

Antal gear                                          36/36

Vendegear                                         ja

Løftekapacitet kg  7.700

Hydraulikkapacitet l/min                   73

Årgang                                              2006

Antal timer                                        9.000

Pris                                                    225.000

New Holland TS125A

Traktoren er monteret med Zuidberg frontlift og hitch krog. Traktoren er til salg hos S.D. Kjærsgaard A/S

Antal cylindre                                    6

Effekt hk                                           125

Moment Nm                                      566

Antal gear                                          16/16

Vendegear                                         ja

Løftekapacitet kg  7.864

Hydraulikkapacitet l/min                   80

Årgang                                              2004

Antal timer                                        7.625

Pris                                                    225.000

<PowerFocus>