Yverbetændelse trives som regel i dybstrøelse, men der er flere ting, man kan gøre for at holde bakterierne væk. Nyagergaard har det seneste år for eksempel haft held med at vaccinere mod coli

På Nyagergaard nær Nr. Aaby på Vestfyn valgte de sidste år at forsøge sig med en vaccine mod coli hos de 170 jerseykøer, der går i dybstrøelse.

Vaccinen har ifølge ejeren Lars Rasmussen og fodermesteren Lars Andersen haft en særdeles positiv effekt.

- Tidligere havde vi nok tre-fem køer, der døde af coli-yverbetændelse hvert år. De seneste 12 måneder har der kun været én, der døde på grund af coli. Og kirtelsvind er ikke nær så slemt længere. Før var den betændte kirtel næsten altid ødelagt bagefter. Det er den ikke mere - vi har stadig en fire-pattet ko efter at have behandlet den for yverbetændelse, siger fodermester Lars Andersen.

Alle køer vaccineres på samme tid

Sidste år blev køerne vaccineret 14 dage før og 14 dage efter kælvning, i år har de valgt at vaccinere alle køerne på samme tid - ad to omgange.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er meget nemmere, når hele flokken skal have på samme tid. Vi kan bruge større flasker med vaccine, og i år har vi fået automatsprøjte, fortæller Lars Rasmussen.

Det koster ham omkring 16.000 kroner om året at vaccinere køerne.

- Det kan sagtens hænge sammen. Jeg anser det for min forsikring mod yverbetændelse. Vi vaccinerer i foråret, så vi har dækket dem ind, til når det bliver varmt. Det er vigtigt at forebygge, for hvis problemerne først er der, er det for sent, siger han.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.