"Seks til otte måneder i en stald uden strøelse og hovedsageligt med mælkeerstatning i fodertruget. Det er vilkårene for de mange danske kalve, der hvert år ender som sødmælkskalve i Holland."

Sådan lød det i DR's madmagasin Bitz og Frisk i går aftes. Her fik slagtekalveeksporten, som i dag tæller næsten 40.000 kalve om året, en hård kritik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet ved sødmælksproduktionen er, at kalvenes fordøjelse kører helt forkert. De er skabt til i løbet af ganske kort tid at få noget stråfoder ned i deres maver, og det får de slet ikke nok af. Det vil sige, at deres maver udvikler sig ikke. De får dårlig mave og de får heller ikke udløsning for deres suttereflekser, siger Anne Sørensen, der er dyrlæge og medlem af Det Dyreetiske Råd, til DR.

Ren sødmælk er forbudt

Sødmælkskalveproduktionen er forbudt i Danmark. Siden 2007 har det i hele EU været forbudt at opdrætte kalvene udelukkende på mælke-erstatning og at lade dem stå isoleret én og én hele deres liv.

Sødmælkskalvene i Holland får derfor en smule grovfoder i dag, men stadig så lidt, at det ikke er lovligt herhjemme. Alligevel sender masser af danske landmænd deres kalve til Holland.

- Livet som kalveproducent i Danmark er under pres. Økonomien er under pres. Det vi savner nu her i Danmark, det er nogle ordentlige konkurrencevilkår, siger Lasse Olsen, der er formand for Danske Slagtekalveproducenter, til DR.

Fødevareminister Karen Hækkerup vil have EU på banen for at forhindre den stigende eksport, men hun mener også, at landmændene selv må på banen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- - Jeg ved, at landmændene er meget trængt økonomisk. Og derfor er der landmænd, der føler, at de bliver presset til at gøre det her. Men jeg synes, at vi skal appellere til landmændene om selv at være med til at finde nogle løsninger. Jeg har nedsat et udvalg, der skal se på, hvilke løsninger vi fra politisk side kan pege på. Men jeg ville være glad, hvis erhvervet også ville gå med og tage ansvar for, at det de lige nu er med til, det er dyreetisk slet ikke i orden, siger Karen Hækkerup til DR.