Abonnementsartikel

Kameraer i kvægstalden gør det nemmere at overvåge dyr, som kræver ekstra fokus, og det redder kalveliv.

Flere danske kvægavlere med moderne kvægstalde bruger nu kameraovervågning i stalden. Det giver mulighed for at holde bedre øje med de dyr, der kræver ekstra pleje, ligesom det kan redde kalveliv og lette arbejdsbyrden.

Det viser en undersøgelse fra Videncentret for Landbrug, der har besøgt 15 kvægbedrifter med overvågningskameraer i kvægstalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 - Flertallet svarer, at de på den måde får holdt mere øje med dyr, der kræver ekstra fokus som eksempelvis køer, der skal kælve, siger Anne Marcher Holm, konsulent, Videncentret for Landbrug, Kvæg, der står bag testen.

Den viser, at de fleste netop bruger kameraerne til at overvåge køer, der skal kælve.

- Det giver mulighed for at holde øje med kælvningerne uden at forstyrre køerne, og man kan hurtigt spotte og gribe ind, hvis for eksempel kalven vender forkert, eller der er andre komplikationer. Og det kan helt konkret være med til at redde kalveliv, forklarer Anne Marcher Holm.

Overvågning fra tv

Men kameraerne bliver også brugt til at holde øje med køernes veje til og fra malkeområdet, om der er nok foder på foderbordet og om malkerobotten virker, som den skal. Og så giver kameraerne mulighed for at holde øje med køerne på tidspunkter, hvor man normalt ikke kommer i stalden.

- Via internettet er det muligt at se overvågningskameraerne, uanset hvor man befinder sig. En af de landmænd, der var med i testen, havde for eksempel overvågningen koblet op til sit tv i stuen, så han lige kunne zappe forbi, mens han så andre programmer, fortæller Anne Marcher Holm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun ved ikke præcist, hvor mange danske kvægbrugere, der bruger kameraovervågning i stalden, men vurderer, at det er udbredt i flere større besætninger, der i forvejen har teknik i stalden.