Det bliver en stor fornøjelse at sætte tænderne i årets danske æbler. Kvaliteten af høsten tegner til at blive helt i top.

Det vurderer Maya Bojesen, der er frugtavlskonsulent i GartneriRådgivningen her ved indgangen til æblesæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gode vejr i juli og august har betydet, at vi for de fleste sorters vedkommende får meget velsmagende æbler med et fint sukkerindhold. Samtidig bliver æblerne rigtigt flotte, fordi solskin før høst fremmer den røde farve i skrællen, siger Maya Bojesen.

Sommervejret i juli har dog nogle steder været præget af lidt for stærk sol. Det har givet en del af æblerne solskoldning i form af brune pletter på overfladen.

Mens kvaliteten tegner rigtigt godt, så bliver udbyttet for de danske æbleavlere næppe meget over gennemsnittet. Det er forårets dårlige vejrbetingelser, der har skylden.

- Selv om vejret har været perfekt i store dele af vækstsæsonen, så lider udbyttet lidt under, at vi havde nogle dage med ustadigt og regnfuldt vejr under blomstringen i foråret. Derfor forventer jeg på nuværende tidspunkt et udbytte, der ikke ligger meget over gennemsnittet, siger Maya Bojesen.