Det at bjærge godt hø er et gammelt håndværk, som igennem de seneste 50 år gradvist er blevet fortrængt fra landbruget og navnlig kvægbruget. Ensilering af græsset frem for tørring har vundet frem, blandt andet fordi ensilering ikke er helt så afhængig af vejrlig, forholdsvist let at håndtere i stordrift, ikke behøver være under tag og er let at bjærge i en ensartet, letfordøjelig kvalitet.

Men de senere års nye fokus på hø som det primære grovfoder har vist, at med den rigtige timing, de rigtige maskiner og den rigtige håndtering kan det lade sig gøre at tørre hø direkte på marken hvert år - også i større stil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var ikke bare for sjov, men også for at skabe opmærksomhed om høets gode foderegenskaber, at DM i hø opstod og gentages hvert år.

- Sukkerindholdet er højere og proteinsammensætningen bedre i hø end i ensilage. Samtidig er der mere struktur i høet, og høet kan udmærket være letfordøjeligt foder, hvis man høster det rettidigt. Hø er den konserveringsmetode, der bevarer det friske græs’ gode ernærings- og smagsegenskaber bedst henover vinteren, og derfor er hø et interessant foder i moderne, storskala mælkeproduktion, siger Thorkild Nissen, der er kvægbrugskonsulent i Økologisk Landsforening.

Godt foder = god mad

Hos det økologiske mejeri Naturmælk er der flere leverandører, som praktiserer ensilagefri fodring og i stedet fodrer med hø som det primære grovfoder. ”Hømælken” kan bruges til andre ostetyper og kvaliteter end ensilagemælken. Årsagen er, at de sporer, der dannes i ensilagen, fører til smørsyredannelse i osten. Det sker ikke med hømælk. Naturmælk udbetaler et tillæg til de landmænd, der producerer hømælk.

Det var kokken Claus Meyer, der fik idéen til DM i hø, og med hjælp fra kvægbrugskonsulent Thorkild Nissens og tv-bonderøven, Frank Erichsen, blev konkurrencen udvidet og videreført.

Netop gourmetvinklen på høet bliver også understreget på Food Festival på Tangkrogen, hvor den aarhusianske restaurant L’estragon laver mad med hø under hele festivalen. Hø bliver brugt som smagsgiver i alt fra kartofler til svinekød og rygning af diverse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Middags-præmier

Førstepræmierne i DM i hø’s to kategorier (marktørret og ladetørret hø) er en middag for to på henholdsvis restauranterne Noma og L’estragon.

Indgangsbillet til Festival DM i hø-konkurrencen er åben for alle. Eneste kriterium er, at man tilmelder sig via www.okologi.dk og indleverer en prøve på tre kg af det parti hø, men gerne vil have bedømt. Høet kan aflevere frem til lørdag den 7. september kl. 10.00 i høteltet på Tangkrogen i Aarhus.

Høet fungerer samtidig som indgangsbillet til Food Festival - Nordens største madfestival. Man kan også sende sit hø på forhånd til Økologiens Hus, Silkeborgvej 260, 8230 Aabyhøj. Mrk: ”DM i hø”.