Svineproducent Freddy Hauge Andersen har haft gyllekøling i flere år. Nu udvider han bedriften, Guldholt Agro I/S ved Bording i Midtjylland, og vil i den anledning udbygge sit gyllekølingsanlæg fra Klimadan.

- Egentlig begyndte vi med forløberen til gyllekøling allerede i 1989, da vi stod for at skulle udskifte oliefyret. Så vi købte en varmepumpe, som hentede staldvarmen fra rør i loftet. Det kunne nemt både opvarme stuehuset og holde smågrisene varme, fortæller Freddy Hauge Andersen om forløberen til den egentlige gyllekølingssystem, hvor varmen hentes fra rør nedlagt i gyllen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette første anlæg blev leveret af KH nordtherm, der i dag kaldes Klimadan og har base i Ikast.

Det blev også KH nordtherm, der i 1995 leverede det næste anlæg til Guldholt Agro I/S, hvor en udvidelse af bedriften fandt sted. Det blev til et decideret gyllekølingssystem, kombineret med rør  til at hente varm luft fra stalden.

Flere varmepumper

Nu udvides bedriften igen, og yderligere en varmepumpe skal stilles op.

- Denne gang er det ikke bare smågrisene,der skal holdes varme. Også foderet skal varmes op, forklarer Freddy Hauge Andersen.

Dyrene vådfodres, og ved blanding af vand og foder i fermenteringstanken er vandet cirka 30 grader varmt. Det sparer grisene for at selv skulle varme foderet op til kropstemperaturen, og det kan ifølge Freddy Hauge Andersen godt mærkes på foderforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så skal grisene ikke bruge energi på det, og det kan udnytte foderet med det samme. Og så kan vi også bruge det varme vand om sommeren, hvor vi ellers ikke har brug for så meget varmt vand, siger han

Desuden skal den 6.000 liter store varmtvandsbeholder også levere varmt vand til vask af staldene.

Et tilskud på 40 procent af anlægsudgifterne til gyllekølingen og en lettere adgang til miljøgodkendelse i kraft af den mindre ammoniakudledning har betydet meget for beslutningen om at satse på varmepumperne hos Guldholt Agro I/S.

- Men det ville blive noget dyrere at bruge andre løsninger for at imødekomme kravene til ammoniakudledningen, forklarer Freddy Hauge Andersen.

Han tilføjer, at myndighederne er opmærksomme på, at gyllekølingen skal køre i virkeligheden og at man bruger det varme vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal dokumenteres,a t man ikke bare har købt anlægget for at opnå tilskud og få en miljøgodkendelse, siger han.

Freddy Hauge Andersen nævner som yderligere et lille plus ved varmepumperne, at man slipper for at bestille olie. Samtidig vedgår han da også, at varmepumper ikke vedligeholdelsesfri.

- Der er jo en del mekanik i anlæggene, såsom kompressorer og pumper, der slides.

Freddy Hauge Andersen tilføjer, at hvis ikke der var tilskud til gyllekøling, ville det nok alligevel være billigere at sætte et oliefyr op.