Abonnementsartikel

Landbrugets samlede gæld steg i 2012 med fire milliarder kroner og udgør nu 362 milliarder kroner, viser opgørelse fra L&F, som Jyllands-Posten har kigget nærmere på.

En rentestigning på tre procentpoint vil fjerene landbrugets samlede indtjening, fordi hele 92 procent af gælden er med variabel rente. Det viser en analyse af landbrugets gældsforhold i Jyllands-Posten.

Det får Henrik Zobb, leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, til at kaldet landbrugets gæld en tikkende bombe. Han påpeger det paradoksale i, at gælden fortsat stiger i et år med rekordlave renter, gode afgrødepriser og flotte høstudbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv under de gunstigste betingelser kan landmændene ikek skabe en indtjening, der gør det muligt at reducere gælden. det viser blot, at landbrugets gæld simpelthen er blevet for stor, siger han til Jyallands-Posten.

Han går så vidt som til at konkludere, at det derfor handler om, at landmændene og deres kreditorer - især bankerne - skal blive enige om at fordele tabene, så gælden kommer ned på et niveau, der er realistisk i forhold til landbrugets indtjeningsevne.