Abonnementsartikel

Mens de fleste bruger grader, når de snakker om vinkler, bruger mejetærskerproducenterne ofte procent i stedet. Og det er helt bevidst

Hvad er stigningen i procent, når vinklen opgives til 31 grader? Eller hvad er vinklen i grader, hvis vinklen opgives til at være 20 procent? Hvis du ikke umiddelbart kender svaret, kan du trøste dig med, at du sikkert ikke er den eneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste kan forholde sig til grader, når man snakker tagvinklen på maskinhuset, den maksimale vinkel, traktoren må hælde, før den vælter, eller omslutningsvinklen på broen i mejetærskeren. På skisportssteder oplyser man som regel også faldet på pisterne i grader.

Procent er derimod lidt mere diffust, og tallet er oftest set på vejskilte, der fortæller, hvor stejl vejen er. Så hvorfor bruger mejetærskerproducenterne grader i alle sammenhænge, bortset fra hvornår de skal fortælle, hvor meget mejetærskere kan præstere, når de er udstyret med det såkaldte "Hillside udstyr", altså mejetærskere, der selv retter sig op, når de kører på bakker?

Jo højere tal, jo bedre

Det er ganske enkelt et lille markedsføringstrick. Omtrent 10 grader sidehæld klarer de fleste mejetærskere, der er selvnivellerende. Hvis du tjekker vinklen mellem skærebordet og kabinen på billedet med mejetærskeren, er den cirka 10 grader.

Det er jo ikke meget, tænker du. Lige netop!

Derfor har markedsføringsfolkene bag fundet ud af, at det er meget bedre at bruge procent. For de fleste af os, der ikke tilhører eliten i matematik, virker 18 procent meget bedre end 10 grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes ikke noget fast forholdstal, når du skal regne om fra procent til grader. Skal du have et nøjagtigt svar, må du bruge funktionen tangens fra matematik-verdenen.

Og det er ikke hovedregning. Her får man brug for en regnemaskine med lidt ekstra funktioner.

Matematikken bag

Magnus Landstad hos Institut for matematisk fag ved NTNU (Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet) forklarer det matematiske bag grader og procent:

- Stigningstallet er defineret som a/b og kan opgives som et tal, et forhold a:b, i procent, eller som vinklen mellem b og c, forklarer han.

- Hvis vi bruger et eksempel med a = 1,0 og b = 10 bliver stigningen 1:10 = 0,1 = 10 procent, som svarer til 5,7 grader. En huskeregel, som giver et ganske godt svar for vinkler mellem 0 og 30 grader, er, at 1,0 grad er lig med 1,8 procent - eller 1,0 procent er lige med 0,55 grader, lyder det fra Magnus Landstad.