Radrensere, der kan fjerne ukrudt helt tæt på majs, roer og kartofler, og sprøjter, der kun spreder kemikalier, når en sensor viser, at der er ukrudt, er hjulpet på vej af EU, som fra 2014 stiller krav om, at alle planteavlere gør en indsats for at bruge færre kemikalier.

Små drone-fly, sensorer og kameraer, der fotograferer afgrøderne fra luften og styrer markredskaberne præcist, er på vej ind på de danske planteavleres marker. Formålet er først og fremmest at mindske brugen af kemikalier, men de teknologiske løsninger vil også på mange måder lette landmandens arbejde

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det store fokus på brugen af pesticider, som vi har haft i Danmark de seneste 25 år, begynder nu også at brede sig til resten af EU. Samtidigt er branchen, der udvikler pesticider, kommet til et punkt, hvor det er svært at finde nye midler, der kan leve op til skærpede krav om at være miljøskånsomme, siger landskonsulent Jens Erik Jensen, Videncenter for Landbrug.

Mange af de nye teknologiske hjælpemidler og anderledes dyrkningsmetoder blev vist frem ved en demonstrationsdag på Sydfyn, hvor LandTV var med.

I programmet "Sprøjt marken mindre" fortæller landskonsulenten også, at landmanden ikke skal forvente en merpris for sine varer, selv om den konventionelle planteavl skifter til grønnere dyrkningsmetoder. Det handler mere om muligheden for at få lov til at blive i Danmark.

- Mange af tiltagene med at indføre smartere teknologi kan sagtens være med til at højne dansk landbrugs image og vise, at det her altså er et sted, hvor vi vil producere på de politiske vilkår, der er givet. Også om 20 år, siger Jens Erik Jensen.

Se sendetider på www.landtv.dk