Abonnementsartikel

Stadig færre malkekøer kommer på græs, men en uafhængig rapport slår nu fast, at der kan tjenes lige så meget på produktioner, som giver køerne mulighed for at græsse.

Køer har det bedst udenfor, hvor de kan bevæge sig frit og selv hente det friske græs på marken. Alligevel falder antallet af græssende malkekøer i Europa, fordi landmændene holder deres besætninger indendørs i jagten på større indtjening.

Udviklingen har velfærdsmæssige konsekvenser for køerne, men en rapport fra Wageningen Universitet i Holland fastslår nu, at intensive mælkeproduktioner ikke giver større økonomisk gevinst end produktioner, der giver køerne mulighed for at komme på græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rapporten viser, at det kan lade sig gøre at skabe overskud i mindre intensive mælkeproduktioner. Der er derfor ingen økonomisk begrundelse for den udvikling, vi har set i Danmark i de seneste 10 år, hvor besætningerne er vokset markant, mens stadig færre malkekøer får lov at komme ud på græs, siger kampagnechef i dyrebeskyttelsesorganisationen WSPA Danmark, Pernille Fraas Johnsen.

Nytænkning nødvendig

Ifølge de nyeste tal fra Landbrug & Fødevarer er det under hver fjerde danske malkeko, der kommer på græs. Til sammenligning kom tre ud af fire malkekøer på græs for bare 10 år siden. Rapporten fra Wageningen Universitet fremhæver blandt andet, at selvom Danmark har den mest intensive mælkeproduktion af de seks undersøgte lande, har danske mælkeproducenter både de største udgifter og den laveste indtjening.

- De danske mælkebønder er pressede på økonomien, og det skyldes blandt andet de enorme investeringer, der er lagt i at intensivere mælkeproduktion. Det er på tide, at man i landbruget genovervejer, om den stadig øgede intensivering af mælkeproduktionen virkelig er det bedste for branchen, siger Pernille Fraas Johnsen.

På trods af rapportens konklusioner tror Pernille Fraas Johnsen ikke på, at den danske mælkeindustri har viljen til at vende det seneste årtis udvikling på egen hånd.

- Det er derfor oplagt for regeringen og den nye fødevareminister gennem politiske tiltag og økonomiske incitamenter at gøre det mere økonomisk fordelagtigt at satse på græssende køer i mælkeproduktionen, siger hun.