Abonnementsartikel

Den netop offentliggjorte klimaplan undervurderer de økonomiske omkostninger for landmændene og fejlberegner den positive effekt for vandmiljøet, viser beregninger fra Videncentret for Landbrug.

Regeringens nye klimaplan, der består af et idekatalog med 78 punkter, som skal være med til at øge Danmarks klimaindsats, kan blive dyrt for de danske landmænd, vurderer Videncentret for Landbrug.

En stor del af klimatiltagene er nemlig forslag til afgifter og tiltag på landbrugsområdet, heriblandt krav om at etablere flere efter- og mellemafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men planen undervurderer ifølge Videncentret de økonomiske konsekvenser, det vil få for landmændene at etablere yderligere 240.000 hektar efterafgrøder.

- De har ikke taget højde for de omkostninger, det har at skulle ændre sædskiftet for at kunne etablere efterafgrøderne. Det vil nemlig betyde, at landmændene skal dyrke vårsæd i stedet for vintersæd. Og vores beregninger viser, at det giver et væsentlig lavere udbytte for landmændene, forklarer Søren Kolind Hvid, landskonsulent, Videncentret for Landbrug.

Han har læst klimaplanen igennem og undrer sig desuden over, at der ikke er tænkt på at målrette placeringen af de flere efter- og mellemafgrøder. Tidligere beregninger viser nemlig, at etablering af efter - og mellemafgrøder vil få stor positiv effekt på vandmiljøet nogle steder i landet, mens det andre steder ikke har særlig stor eller næsten ingen effekt.