Abonnementsartikel

Kun 2,9 procent af arbejdet i dansk landbrug er sæsonarbejde, viser tal fra EU. Højt lønniveau fremmer mekaniseringen og skubber sæsonproduktion til udlandet.

Der plukkes stadig jordbær og ærter med håndkraft på danske marker, ofte af udlændinge. Men selv om diskussionen om lavtlønnede sæsonarbejdere har fyldt meget i medierne, er det kun 2,9 procent af arbejdstimerne i det danske landbrug, der bliver udført af sæsonarbejdere, skriver Landbrug & Fødevarer på Foodculture.dk.

 Det er langt under EU-gennemsnittet på 7,8 procent og under det tyske og svenske niveau på henholdsvis 10,2 og 5,8 procent. Det viser nye tal fra Eurostat under Europa Kommissionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sæsonbetonet produktion er skubbet i baggrunden i forhold til svine- og mælkeproduktion, der fylder meget i det danske landbrug. Det er én af forklaringerne på den lave andel af sæsonarbejdere i Danmark, siger Jan Holm Ingemann, forsker i landbrugsøkonomi og lektor på Aalborg Universitet til Foodculture.dk.

Lønniveauet i Danmark har ifølge Jan Holm Ingemann også betydning for det begrænsede behov for sæsonarbejde:

- I forhold til andre lande har vi et højt velfærds- og lønniveau, og derfor er planteproduktionen blevet mekaniseret rigtig meget, så man kan spare på mandetimerne og dermed begrænse behovet for sæsonarbejdere, forklarer Jan Holm Ingemann.

Sæsonarbejde et problem

I Den Grønne Gruppe i 3F, der organiserer landbrugets arbejdskraft, finder formanden Arne Grevsen det positivt, at kun 2,9 procent af arbejdskraften kommer fra sæsonarbejdere.

- Sæsonarbejde er et problem, fordi man opererer med en reserve af arbejdskraft, som man ikke ved, hvad man skal stille op med resten af året. Det vil være langt bedre for samfundet, hvis man kan tilbyde beskæftigelse på mere faste og varige vilkår, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Landbrug & Fødevarer ansætter viceformand Ib W. Jensen primært østeuropæiske plukkere i sommersæsonen på sine jordbærmarker. Det gør han, fordi der ikke er nogen danskere, der er interesserede i det tidsbegrænsede sæsonarbejde i markerne. Han mener, at dansk landbrug fortsat vil have brug for et beskedent andel af sæsonarbejdere, som formentlig fortsat vil bygge på udenlandske arbejdere.