Eurofins Steins Laboratorium har modtaget rigtig mange prøver af græs hen over sommeren.

Der anvendes hovedsagligt NIR-analyse (Nær-InfraRød Spektroskopi) til analyse af græsset. NIR-analysen er nemlig en billigere og hurtigere rutinemetode end de mere tidskrævende kemiske analyser. NIR-metoden belaster ifølge Martin Frandsen, sales manager, desuden ikke miljøet i lige så høj grad som en kemisk analyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er meget bestemte retningslinjer for, hvad man gør, når der skal laves en analyse. Og når man måler på NIR, er præcisionen vigtig, påpeger Martin Frandsen.

Ser resultatet i enkelte tilfælde forkert ud, kontakter Eurofins den pågældende konsulent, som har indsendt prøven. Der er lang vej fra mark til udtagning og dernæst analyse, så der kan ifølge Martin Frandsen være en forklaring på resultatet:

- En ting er at se prøven, en anden er, hvordan det ser ud i virkeligheden, uddyber han.

Den største risiko for fejl sker ved prøveudtagningen.

- Det er meget sjældent, at der er systemfejl, siger Martin Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle prøver gemmes i tre måneder, og laboratoriet prøver at reproducere analysen, hvis der er en fejl.

Der bliver hele tiden fuldt op på og optimeret på processen – både hvad angår metode og udstyr.

- Den tillid, der er til os, ligger i det sidste resultat, og det tager vi meget seriøst, siger Martin Frandsen.

Han understreger desuden vigtigheden af, at der ikke må være kapacitetsproblemer. Så kræver det en ny ovn eller kværn, bliver det indkøbt – ligesom der hentes en ekstra mand ind, hvis der er behov for det.

- Det vigtigste er, at vi leverer det, vi har lovet, siger Martin Frandsen, som yderligere kan tilføje, at minimum 95 procent af alle prøver leveres til den forventede levering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han lægger desuden vægt på, at han og de øvrige medarbejdere har fokus på, hvilken betydning analyserne har for landmanden.

- Det kan godt være, at du kun står med to kg græs, men det har en værdi af en til to millioner kroner for landmanden – derfor er det vigtig at have forståelse for, hvor store værdier der er i spil, fastslår han.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen ligeledes læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.