Abonnementsartikel

Den nye fødevareminister har et stort arbejde foran sig.

I dag er første arbejdsdag for den nyudnævnte fødevareminister Karen Hækkerup. Hendes tiltræden efter gårsdagens ministerrokade har skabt spændte forventninger hos de danske landmænd, som alene vurderet ud fra talrige kommentarer på maskinbladets hjemmeside i forgængeren Mette Gjerskovs ministertid, sjældent var enige i ministerens gøren og laden.

Men hvad kan de så forvente af Karen Hækkerup?

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de første udmeldinger fra hende om sit fremtidige fokus omhandlede kvaliteten af de producerede fødevarer.

- Ligesom det er vigtigt at skabe lige muligheder for mennesker, er det også utrolig vigtigt at sikre, at der er kvalitet i de fødevarer, som vi spiser. Det betyder noget for os alle sammen som mennesker, og det betyder noget for vores børn. Men det betyder også noget for de 130.000 arbejdspladser, vi har i sektoren, siger Karen Hækkerup til altinget.dk.

Hun gør sig samtidig til fortaler for at fortsætte den grønne og økologiske linje, som Mette Gjerskov arbejdede for.

- Jeg tror, at fremtidens forbruger er en, der gerne vil vide, hvordan tingene er blevet produceret. At det er foregået ordentligt, og at dyreetikken og bæredygtigheden er på plads. Men at der også er tale om ting, som er blevet produceret tæt på, og som har en historie. På den måde kan man få forædlet nogle produkter og gøre dem mere interessante, så man kan få skabt nogle arbejdspladser og styrke eksporten, lød budskabet fra hende til sine nye kolleger  i Fødevareministeriets departement ifølge altinget.dk.

Mere lyttende

Karen Hækkerups erfaring og indsigt i landbruget er ikke hjulpet på vej af en landbrugsfaglig uddannelse eller baggrund. Mette Gjerskov var agronom og tidligere embedsmand i Fødevareministeriet. Den ballast har Karen Hækkerup ikke. Hendes nærmeste tilknytning til branchen er en svoger, som er landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved sin tiltrædelse roste Karen Hækkerup sin forgænger for sin indsats og bemærkede, at Gjerskov var "anerkendt og elsket" for det arbejde, hun havde udført.

Den formulering vækker næppe støtte hos alle i den danske landbrugsbranche, og hvis Karen Hækkerup ønsker at stå på god fod med mange af de nuværende utilfredse landmænd, vil det ikke være en god begyndelse at lægge sig tæt op ad sin forgængers linje.

Hos Bæredygtigt Landbrug byder direktør Vagn Lundsteen velkommen med denne formulering:

- Jeg tror, vi går en bedre fremtid i møde. Karen Hækkerup forekommer mig at være mere lyttende og imødekommende end sin forgænger, og vi er overbevist om, at hun hurtigt og effektivt vil sætte sig ind i det komplicerede stofområde, som er i Fødevareministeriet. Vi håber, hun vil opprioritere den ny regulering. Bæredygtigt Landbrug ønsker aktivt at hjælpe ministeren med at få lavet en god og retfærdig fremtidig løsning, og jeg ser frem til at møde hende.