Abonnementsartikel

Svenske Hans Thunander er en ambitiøs mand. Han vil effektivisere skovplantningen med 50 procent i løbet af de næste ti år.

Teknologien er for alvor ved at indtage vores skove. Ind til videre er det mest kommet til udtryk i højteknologiske skovmaskiner med stor effektivitet, og som man også kan læse i dette tema, kan seksbenede robotter måske have en fremtid i skoven.

Står det til svenske Hans Thunander, skal ny teknologi nu også til at give tilplantning af skov et løft. Han har beskæftiget sig med skovdrift hele livet, og gennem de sidste ti år har han barslet med de tanker, han kunne dele med omverdenen til årets Elmia Wood.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort og godt mener han, at de løsninger, han er begyndt at arbejde med, i løbet af en tiårig periode kan effektivisere skovplantningen med op til 50 procent. Det er da en ambition, der er til at tage og føle på.

Droner over skoven

Gennem firmaet "ny skog ab" lancerer Hans Thunander to tidsrammer for en højere effektivisering af planteprocessen. Det drejer sig om Vision 2015 samt Vision 2023.

I Vision 2015 gælder det om at få implementeret gps-systemer og droner i planlægningsfasen. I forvejen kender vi gps-styret plantning med skovplantemaskiner, men det kræver forholdsvis jævnt terræn. Her kan dronen eksempelvis bruges til at affotografere et nyfældet, kuperet område, som skal genplantes med skov. Billederne overføres til en computer, hvorfra man detaljeret kan planlægge tilplantningen - helt ned til en præcis gps-koordinat for det enkelte træ.

Det giver et helt klart billede af, hvor mange træer der skal bruges, og hvor det er fysisk muligt at plante dem. Specielt i Sverige, hvor klippegrund og generelt udfordrende planteforhold i høj grad gør sig gældende, vil det være en fordel.  Ifølge Hans Thunander er teknologien moden nok til, at man inden 2015 vil kunne opnå en effektivisering på op mod 25 procent.

Han har naturligvis taget udgangspunkt i de svenske forhold, men man skal ikke have meget fantasi til at forestille sig, at kombinationen mellem droner og gps-koordinater også vil kunne vinde indpas i den danske skovdrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuldautomatisk tilplantning

Ambitionerne stopper dog ikke her. Hans Thunander forudser, at man inden 2023 vil kunne opnå en effektivisering på op til 50 procent. Her begynder tingene at blive mere langhåret. Til den tid regner han med, at dronerne vil kunne affotografere området i 3D, og det vil give endnu en optimering i planlægningsfasen.

Hans Thunander kalkulerer i øvrigt med, at selve planlægningen skal foregå automatisk med den rette software, så når dronen lander, kan man i princippet begynde at plante med det samme ud fra den beregnede tilplantningsplan.

Derudover bygger hele ideen med Vision 2023 på, at selve planteprocessen bliver fuldautomatisk. En fjernstyret, terrængående maskine er nemlig på trapperne, men den er dog ikke så langt fremme, at Hans Thunander kunne have den med på Elmia Wood.

Over for GRØN|teknik ville han dog gerne løfte lidt af sløret for, hvad grundprincipperne bygger på.

- Den kommer nærmest til at plante træerne med en lille madpakke, forklarede han. Det blev uddybet med, at processen starter med, at den nye maskine skruer en form for et muldvarpeskud op af jorden. Træet plantes efterfølgende i det opskruede jord, og det er her, madpakken kommer ind i billedet. Hans Thunander foreslår nemlig, at man planter træet med lidt gødet jord. Det skal være med til at give træet en god start - og dermed optimere overlevelsesmulighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Hans Thunander får succes med sit nye koncept vil tiden vise - og mon ikke han er at finde til næste udgave af Elmia Wood om fire år, hvor den nye plantemaskine sikkert også er med.