Svineproducent Karsten Olesen, der bor tæt på Ejstrupholm, har udover sin frilandsproduktion denne sommer haft to kuld grise i skoven under konceptet Gourmetgrisen. Det bliver til i alt 180 slagtesvin i denne sæson.

- Konceptet er at give grisene mere plads til at udfolde og bevæge sig. Det giver en bedre kødkvalitet og anderledes fedtmarmorering, fortæller Karsten Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har siden købet af ejendommen i 2002 produceret slagtesvin på friland med en årlig produktion af 3.500 slagtesvin.

Produktion af gourmetgrise i skoven er ikke noget helt nyt, da han tidligere har lavet skovgrise til Irma-kædens koncept ?Skovgrisen?.

- Jeg har tidligere leveret skovgrise, men så ændrede man konceptet og ønskede at få alle 500 slagtesvin fra den samme leverandør, og det har jeg simpelthen ikke skov nok til, forklarer Karsten Olesen.

Merpris nødvendighed

At have grise i skoven er ikke helt uden ekstraomkostninger.

- Der går en hel del mere foder til spilde, og grisene har samtidig en større aktivitet, og derfor æder de mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kræver også en lidt større indsats at se efter grisene. Vi har dem gående i en tæt bøgeskov, så det kan være udfordrende at få set til dem alle, vurderer Karsten Olesen.

Han får et tillæg på tre kroner for sine frilandsgrise samt et ekstra tillæg på 3,30 kroner pr. kg for at lave gourmetgrisene.

Grisene leveres i uge 24 og uge 36, og aftalen er, at der ikke skeles til vægten.

- De grise, der har gået i skoven, har meget store variation i vægt - langt større end vi normalt ville have. Det ville være nærmest en umulighed at skulle til at indfange og veje grise i skoven, siger Karsten Olesen.

Profilering og nytænkning

Med 180 gourmetgrise i denne sæson er det ikke grisene i skoven, der driver forretningen for Karsten Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg gør det primært, fordi det har været sjovt og en udfordring at lave noget andet. Og så giver det en mulighed for at prøve kræfter med noget, som måske en dag kan komme til at fylde noget i min produktion, fortæller Karsten Olesen.

Han mener, at der er behov for at skabe nye koncepter, som for alvor kan skabe forskellen mellem en konventionel gris og en frilandsgris.

- Hvis vi skal have forbrugerne til at interessere sig for andet end den konventionelle produktion, er vi nødt til at videreudvikle vores arbejde med frilandsgrisene. Det kan for eksempel være grise, som har gået i skoven, men det kunne også være grise, som fik lov til at gå på marken og rode rundt i en kartoffel- eller stubmark efter høst, foreslår Karsten Olesen.