Svineslagterierne Danish Crown og Tican har fået følgeskab i fjerkræslagterierne i deres initiativ med at sikre finansiering af nye staldanlæg.

Danish Crown har således givet tilsagn om støtte til 72 stalde, hvilket kan omsættes til produktionen af 332.000 slagtesvin, skriver Jyllandsposten i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danpo tilbyder leverandørerne en syvårig indtjeningsgaranti og at kautionere for en større del af byggesummen. Det har foreløbig resulteret i fem nye stalde, og flere er undervejs

Men Danpo var helst fri for at agere pengeinstitut, men har set det som en nødvendighed for at sikre slagteriet råvaregrundlag for en ønsket produktionsudvidelse på næsten 20 procent i løbet af tre år.

Også Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, beklager nødvendigheden af den alternative finansiering.

- Realiteterne er, at bankerne afviser at finansiere selv sunde forretninger. Derfor er landmænd og deres aftagere tvunget til at arbejde tættere sammen, siger Martin Merrild til Jyllandsposten.

Han peger på, at årsagen er Finanstilsynets nye regler for værdiansættelse af landbrugsbygninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kræver urealistiske korte tilbagebetalingstider på nye projekter, og eksisterende velfungerende driftsbygninger nedskrives til nul, hvilket er vanvittigt, siger Martin Merrild.