Listen over spisesteder i Danmark med Det Økologisk Spisemærke, som dokumenterer køkkenets økologiandel, bliver længere og længere. Nu har antallet af kantiner, restauranter, institutioner og lignende, som har mærket i enten guld, sølv eller bronze, rundet 500.

- Det er en helt vildt positiv udvikling, som er med til at fremme udviklingen af økologi, og som gavner både køkkenpersonalet og de spisende så vel som vores grundvand, naturen og dyrene, siger en begejstret Dorthe Kloppenborg, projektleder i Økologisk Landsforening, som blandt andet rådgiver køkkener i forbindelse med omlægning til økologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er hendes erfaring, at flere og flere køkkener har opdaget, at Det Økologiske Spisemærke kan være med til at signalere ansvarlighed overfor omverdenen og give plus på bundlinjen.

Offentlige køkkener med spisemærke

- Danskerne er verdensmestre i at købe økologisk, og interessen for økologi gælder i stigende grad også, når vi går ud og spiser eller ved frokosten i kantiner rundt om på vores arbejdspladser. Det er Det Økologiske Spisemærkes hurtige udbredelse et synligt bevis på, siger Dorthe Kloppenborg.

Listen over spisesteder med Det Økologiske Spisemærke er fortsat domineret af kantiner og institutioner som børnehaver og vuggestuer, men indenfor det sidste halve år er den blandt andet blevet udvidet med det første hospitalskøkken og den første michelin-restaurant samt en stribe offentlige køkkener.

- Regeringen har en målsætning om, at 60 procent af den mad, der bliver serveret i offentlige køkkener, skal været økologisk i 2020, og det vil helt sikkert betyde, at antallet af offentlige køkkener, der går efter Det Økologiske Spisemærke, vil vokse i de kommende år, vurderer Dorthe Kloppenborg.

Øko-spisemærket skaber motivation

Højdevang Sogns plejehjem i København er et af de spisesteder, der senest har opnået Det Økologiske Spisemærke. Plejehjemmet har haft fokus på økologi i flere år, men i maj kunne stedet for første gang fremvise et statskontrolleret bevis på køkkenets økologiandel på 70 procent – i form af Det Økologiske Spisemærke i sølvversionen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har givet os ekstra motivation at få et konkret bevis på, at vores indsats nytter noget, siger økonoma på plejehjemmet, Marianne Hansen, som påpeger, at der er en masse arbejdsgange, som er blevet lagt om for at nå op på den høje økologiprocent.

- På hele grøntsagsfronten er vi eksempelvis gået fra frost til friske råvarer, og det kræver tid og flere hænder. Men det betyder også, at fagligheden er kommet betydeligt mere i fokus, og det er med til at gøre arbejdet mere spændende, siger Marianne Hansen.