I pollen langs den amerikanske østkyst har forskere ved universitetet i Maryland og det amerikanske landbrugsministerium fundet foruroligende store mængder pesticider og fungicider.

Ifølge ing.dk indeholdt pollen i gennemsnit ni forskellige pesticider og fungicider, men i en prøve fandt forskerne hele 21 forskellige kemikalier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pollenprøverne med bekæmpelsesmidler blev givet til raske bier for at studere deres opførsel, og resultatet viste, at biernes evne til at bekæmpe den frygtede parasit Nosema faldt drastisk, og den lille encellede organisme begyndte at slå bierne ihjel.

Mest foruroligende var det, at bier, der åd pollen med fungicider, havde tre gange så stor risiko for at blive inficeret af parasitten.

Bekæmpelsesmidler er langt mere hyppigt brugt i USA, men bliver også brugt i Europa. Bekæmpelsesmidlerne bliver i dag kun undersøgt for, om de er akut giftige for bier, og ikke om de skader bierne på længere sigt.

Derfor er undersøgelser som den amerikanske vigtig, lyder det fra seniorforsker Per Kryger fra Aarhus Universitet, der varetager den offentlige bisygdomsbekæmpelse i Danmark.

- Pesticider og fungiciders effekter på bier er langt mere komplicerede end en undersøgelse af deres akutte giftighed afslører. Og det bliver næsten umuligt at opdage synergieffekterne mellem de mange midler, siger Per Kryger til ing.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen her.