Abonnementsartikel

Jordbæravler og næstformand i Landbrug & Fødevarer, Ib W. Jensen, vil hellere have udenlandsk arbejdskraft end dansk.

I 2012 var der flere end 74.000 østarbejdere i Danmark. Det er en stigning på 10.000 i forhold til året før. Og det er især landbruget, der benytter den billige østeuropæiske arbejdskraft.

Det skriver dr.dk, som har talt med Ib W. Jensen, jordbæravler og næstformand i Landbrug og Fødevarer. Han har 10 østeuropæere fra Rumænien, Ungarn og Litauen gående i sine jordbærmarker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at østeuropæerne ikke har nogen sygedage, og de er indstillet på at tjene penge. De laver simpelthen mere end danskerne, selvom akkorden er den samme. Jeg ved ikke hvorfor, men de har skruet hænderne anderledes på, siger Ib W. Jensen.

Lønnen er 6,5 kroner for hvert kilo jordbær, der bliver samlet ind. Og det er uanset, om de er danskere eller udlændinge.

Landbruget har tidligere slået stillinger op, men ifølge Ib W. Jensen er det umuligt at skaffe nok danskere, der har lyst til at rende rundt i marken hele sommeren til den løn han kan tilbyde. Og lønnen er der ikke meget at gøre ved.

- Hvis jeg ikke kan levere en konkurrencedygtig pris, så vil danskerne købe deres frugt fra andre lande, siger Ib W. Jensen til dr.dk