Landmænd med tilsagnsarealer under miljøordningerne har nu en måneds tid til at sørge for, at markerne er afgræssede, eller der er taget slæt, inden tilsagnsåret udløber 31. august.

Det minder NaturErhvervsstyrelsen om i en meddelelse. Heri skrives:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgræsning 

”Der kan i gamle tilsagn fra før 2007 være fastsat specielle betingelser for afgræsningens varighed og græsningstryk. For tilsagn fra 2012 kunne der i Fællesskema 2013 ligeledes vælges forpligtelse til et fast græsningstryk i juni, juli og august.

Generelt gælder dog, at marker med forpligtelse til afgræsning den 31. august i deres helhed skal fremstå som afgræssede. Hvis der er forpligtelse til tæt og lavt plantedække, skal mindst 50 % af plantedækket være under 40 cm højt den 31. august.

Områder over 100 m2, som slet ikke er afgræssede, er ikke tilskudsberettigede uanset plantedækkets højde. Tjek altid, hvad der konkret står om plejekravene i dit eget tilsagn.

Slæt  

Der kan ligeledes i gamle tilsagn fra før 2007 være specielle betingelser for antal slæt og tidspunkter for slæt, men generelt gælder, at der på marker med forpligtelse til slæt skal være taget mindst ét slæt den 31. august. Mindst 50 % af plantedækket skal være under 40 cm højt.

 Tjek altid, hvad der konkret står om plejekravene i dit eget tilsagn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1-årige tilskud under artikel 68 

Tilsvarende betingelser for afgræsning og slæt gælder for marker, hvor du har søgt den 1-årige særlige miljøstøtte til Pleje af EB-støtteberettigede græsarealer.

Græsmarker, hvor du har søgt det 1-årige tilskud til Ekstensivt landbrug, skal som hovedregel også plejes med afgræsning eller slæt, så de fremstår med lavt plantedække den 31. august.

Afpudsning 

Marker med tilsagn, hvori der er forpligtelse til afpudsning, for eksempel tilsagn om Opretholdelse af ændret afvanding samt græsarealer med tilsagn om Braklagte randzoner langs vandløb og søer, skal være afpudset inden den 31. august. 

I alle tilfælde gælder dog, at små delområder under 100 m2, som ikke opfylder ovennævnte betingelser, er tilladt.

Der kan søges dispensation, hvis landmanden af en eller anden grund ikke kan nå at leve op til de tidsmæssige krav, men Naturerhvervsstyrelsen meddeler på forhånd, at det ikke accepteres som en begrundelse for dispensation, at landmanden ikke længere har rådighed over dyr til afgræsning.