Abonnementsartikel

På Ribe Dyrskue kan man møde Vadehavs-landmand, der fortæller om, hvordan det er at drive landbrug i Nationalpark Vadehavet " og om specialiteten: Vadehavslam

Landbrugsdrift i Nationalpark Vadehavet er et af emnerne på Ribe Dyrskue, hvor Thomas Guld Hansen dels fortæller om, hvordan han driver økologisk landbrug med malkekøer, får, lam og planteavl og dels præsentere sine Vadehavslam. Det sker ved Landbrugsrådgivning Syds stand på dyrskuet.

Thomas Guld Hansen driver sammen med sine forældre Havervadgaard ved Brøns – som de selv kalder et forvokset husmandssted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Vi vil alting selv, og det er sikkert også derfor, at jeg er kommet med i et TV-program om unge landmænd, som DR er ved at optage på gården lige nu, fortæller Thomas Guld Hansen, som kun har gymnasiets grønne linje og ellers er selvlært.

– Hele familien er med på gården. Vi er fælles om arbejdet, og det er nok det, der kendetegner et rigtigt familielandbrug. Vi kalder os ikke producenter, vi er landmænd, bønder om man vil, og det er vi stolte af, siger Thomas Guld Hansen, som er ved at overtage landbruget.

Vadehavslam med krydret saltet smag

Det er naturen, der dikterer præmisserne for landbruget ude i marsken, hvor familien Guld Hansen driver landbrug med 100 malkekøer, 1.000 får, lam, kvier, frilandsgrise med mere.

På forlandet og diget græsser Havervadgaards moderfår og deres lam. Her lever dyrene af de helt specielle urter, som Vadehavet byder på. Den saltholdige jordbund og tidevandets kommen giver salt og næring til planterne og lammene, som giver kødet en karakteristisk krydret og let saltet smag. Lammene afsættes som økologiske Vadehavslam til grossistkæder, catering, restauranter og private.