Abonnementsartikel

Belgiske mælkeproducenter har konstateret færre yverbetændelser og faldende celletal ved brug af hovedventileret, trekantet pattegummi.

I den belgiske region Flandern er det hovedventilerede, trekantede impulseAir-pattegummi genstand for stigende interesse blandt kvægbrugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den belgiske mejeriforening, MCC, har gennemført en videnskabelig test af pattegummiet, der her i landet markedsføres af Compex-Gruppen. Testen viser, at en stor del af mælkeproducenterne har konstateret færre yverbetændelser og faldende celletal efter at have brugt pattegummiet.

Ifølge rådgiver Koen Lommelen fra MCC bruger 450 mælkeproducenter i den belgiske region Flandern - svarende til ni procent af alle regionens mælkeproducenter - impulseAir pattegummi.

- Vi hørte om en del positive praktiske erfaringer med dette pattegummi. For at skaffe dokumenteret viden besluttede vi derfor at iværksætte en detaljeret test af impulseAir pattegummiet i 20 besætninger, fortæller Koen Lommelen.

Fald eller uændret

Både tankcelletallene og den procentvise andel af køer med forhøjede celletal i forbindelse med ydelseskontrol faldt efter, at de hovedventilerede pattegummier var taget i brug.

I 12 af de 20 besætninger blev der desuden registreret færre tilfælde af yverbetændelse, mens forekomsten af yverbetændelse forblev uændret i de resterende otte besætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skånsom

Den belgiske test dokumenterer også, at malkning med pattegummiet er mere skånsomt ved køernes patter.

Andelen af hårde pattespidser blev således reduceret fra 31 til syv procent. Og andelen af glatte pattespidser steg fra 69 til 93 procent.

Ligeledes blev antallet af hyperkeratose (udkrængning af pattekanalen) væsentligt reduceret.

ImpulseAir-pattegummiet blev lanceret af det britiske firma Milkrite i 2008. Pattegummiet blev tildelt tre stjerner som Europanyhed på Agromek 2008 og blev senere tildelt Landsskuets Guldpris.