Abonnementsartikel

Halekupering må ikke ske rutinemæssigt, men det er ikke tilstrækkeligt mener svensk forsker, der skal finde måder, så EU-direktivet kan blive et påbud, der følges.

Otte EU-lande, blandt andet Sverige, har afsat 25 millioner kroner til et forskningsprojekt med det formål at stoppe al halekuperingen inden for EU, oplyser Sveriges Radio.

I EU er det kun Sverige, Finland og Litauen, der har totalforbud mod halekupering, skriver den svenske avis Land Lantbruk og Skogland i sin netudgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er et EU-direktiv, der forbyder rutinemæssig halekupering, men det er utilstrækkelig og uden pålæg, og mange EU-landmænd vælger fortsat at klippe halerne, siger Stefan Gunnarsson fra Sveriges Landbrugsuniversitet til Sveriges Radio.

Han skal i sin forskning finde frem til den optimale balance mellem mængden af strøelse og grisene nærmiljø, for at EU-direktivet bliver et forbud, der følges i praksis.

I Sverige ses kun få halebid.

- Vi giver slagtesvinene mere plads, og de skal dagligt have strøelse, hvilket ikke er almindeligt i hverken EU eller i resten af verden, siger Stefan Gunnarsson som forklaring i svensk radio.