Abonnementsartikel

Fødevareminister Mette Gjerskov har i dag foreslået sine EU-kolleger at stramme EU’s kontrolsystem, som man lettere kan undgå sager som hestekødsskandalen.

Hestekødsskandalen var oppe at vende i Bruxelles i dag. EU’s kontrolsystem skal forbedres, så det bliver lettere at spore produkternes vej gennem Europa. Det foreslog fødevareminister Mette Gjerskov sine kolleger i EU i dag.

- Når en madvare ender på en tallerken i Danmark, England eller et helt tredje EU-land, så skal det være nemmere at gå tilbage og følge varens vej gennem Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det foreslog Mette Gjerskov, da EU’s ministre i dag drøftede sagen om svindel med hestekød i Ministerrådet.

- Hestekødssagerne i vinter viste mig, at det desværre er nødvendigt at holde stram kontrol med madvarernes vandring, for vi vil ikke acceptere, at der bliver svindlet med det, vi spiser, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Helt konkret foreslår ministeren, at der bliver lavet faste regler for, hvilke oplysninger de enkelte virksomheder og mellemhandlere skal have om det kød, de handler med. Det kan for eksempel være, hvor kødet kommer fra, hvem det blev solgt til, og hvor længe det var ved det pågældende mellemled.

- Det vigtigste er, at EU-landene bliver enige om, hvilke oplysninger, der er nødvendige for at spore varen, så alle virksomheder får fat i de samme oplysninger i alle lande. Det sker desværre ikke i det nuværende system, siger Mette Gjerskov.

Kommissær Tonio Borg redegjorde også for arbejdet med resten af EU-Kommissionens 5-punkts-plan. Her bliver der blandt andet lagt op til, at medlemslandene opretter udfarende kontrolenheder efter inspiration fra Fødevarestyrelsens Rejsehold i Danmark.