Abonnementsartikel

Verdens største gylle-eventyr er allerede på vej ud i historiebøgerne. Opbakning til Arlas biogasanlæg er ved at svigte, og landmændene lurepasser, siger formand for leverandørforeningen, Ole Kjær.

Verdens største gylle-eventyr er allerede på vej ud i historiebøgerne.

Blot et halvt år efter at Leverandørgruppen for Biogas, har indgået aftale med Videbæk Biogas, er opbakningen til verdens største anlæg ved at svigte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vestjyderne lurepasser, og det er helt uforståeligt, når landmænd andre steder i landet står i kø for at komme med i biogasaftaler, siger formand for leverandørforeningen, Ole Kjær.

Han frygter, at hele visionen om bæredygtighed, arbejdspladser og et solidt biomassegrundlag nu er ved at smuldre, hvis ikke de vestjyske landmænd inden for de næste fire måneder garanterer, at de vil og kan levere til Videbæk biogasanlæg.

- Det er brandærgerligt, hvis vi lader denne her chance gå fra os. Vi har brug for, at landmændene står sammen og vil det her, siger Ole Kjær og opfordrer kollegerne til at tage kontakt nu.

Katastrofe for Vestjylland

Flere landmandskolleger bakker formanden op. Det vil være en katastrofe for området, hvis gasaftalen svigter, siger Torben Poulsen, svineproducent fra Velling.

- Biogasaftalen løser et kæmpe problem omkring udvidelser i Ringkøbing-Skjern Kommune og ligger lige til højrebenet, hvis man er i en ekspansiv fase.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover ser myndighederne meget velvilligt på udvidelser baseret på løsninger med biogas, siger Torben Poulsen.

Selv har han på omtrent et halvt år fået godkendt en udvidelse på 1.300 søer baseret på en biogasaftale.

Også mælkeprocenterne Jeppe Bomann, Videbæk og Jacob Spangsberg, Hanning ser betragtelige fordele ved en central biogasaftale med Arla.

- Alle kvæglandmænd har kalve i dybstrøelse. Alle har problemet med logistik, opbevaring og håndtering af markstakke, siger Jacob Spangsberg.

Han vurderer, at leverancer af dybstrøelse til biogas inden for en radius af 30 kilometer vil være helt omkostningsneutralt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil altså være helt uden risiko at melde sig til, siger han.

God risikostyring

Endelig er dybstrøelse til biogas strategisk smart, mener Jeppe Bomann.

- Levering til biogas er god risikostyring. Det giver mig mere tid og overskud til at koncentrere mig om min interesse for husdyrproduktion frem for logistik med at flytte rundt med gødningen.

- Det er også en kæmpe fordel, at en biogasaftale sikrer tilstrækkeligt gylle hele året, og ikke mindst helt afgørende giver et ensartet returprodukt i modsætning til skiftende gylleaftaler, siger Jeppe Bomann.

Leverandørforeningen er i øvrigt imødekommende, hvis der for eksempel er svineproducenter, der vil separere sogylle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fiber fra separeret gylle kan erstatte dybstrøelse. Og vi vil koordinere mobile anlæg, der vil kunne servicere fem til seks bedrifter, hvis der er interesse for det, siger Ole Kjær.

Masser af musehuller

Imidlertid er det formentlig skrækhistorier fra andre anlæg om svingende tørstofprocenter med efterfølgende kæmperegninger, der skræmmer nogle landmænd, mener Ole Kjær.

- Selvom aftalen med Videbæk Biogas er baseret på 10-årige kontrakter, har vores biogasaftale masser af musehuller og kattelemme.

- Landmændene kan sagtens komme ud af aftalen igen, hvis man ændrer produktion, dyrehold eller ikke kan overholde tørstofprocenten, siger Ole Kjær.

Han forklarer, at leverandørforeningen har brug for aftaler med samlet cirka 100 landmænd med 300.000 ton gylle og 100.000 ton dybstrøelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 43 landmænd har allerede tilsluttet sig biogasaftalen, og vi har en tredjedel af gyllebehovet dækket.

- Nu er vi en landsdel, der skriger på initiativ for at fremtidssikre vores erhverv, fastslår Ole Kjær.