Økologiske landmænd bruger ikke kemiske ukrudtsmidler og har derfor sværere ved at styre ukrudtet end deres konventionelle kolleger. Men nu er der hjælp på vej.

Ny intelligent teknologi kan, i kombination med biologisk viden, være løsningen til at få bedre styr på ukrudtet, og dermed forbedre udbytterne for økologerne. Færre ukrudtsproblemer forventes samtidig at få flere landmænd til at omlægge til økologi, hvilket passer ind i regeringens målsætning om en fordobling af det økologiske areal inden 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I projektet Optimek samarbejder Videncentret for Landbrug, Økologi, med universiteter og virksomheder, der producerer landbrugsmaskiner. Her skal kortlægges, hvordan ukrudt kan bekæmpes ved hjælp af intelligente landbrugsmaskiner. Maskinerne kan kende forskel på afgrøder og ukrudt og dermed effektivt få has på de uønskede planter uden, at det går ud over afgrøderne.

- Teknologien på det her område er nu så langt fremme, at det giver os et væld af muligheder. Projektets målsætning er at udvikle maskiner og ukrudtsbekæmpelsesstrategier, der kan halvere den samlede mængde af ukrudt og hæve udbyttet for danske økologer med 5 til 10 procent, siger Kathrine Hauge Madsen, specialkonsulent i Videncentret for Landbrug, Økologi.

Projektet, består af flere aktiviteter og inkluderer både Aarhus Universitet, København Universitet, Syddansk Universitet og virksomhederne Kongskilde og Frank Poulsen Engineering, der producerer landbrugsmaskiner, samt økologiske landmænd og roedyrkerne (Nordic Beet Research).

Universiteterne skal blandt andet undersøge, hvor tæt på og dybt maskinerne kan komme på afgrøderne uden, at de tager skade. Virksomhederne skal udvikle præcisionsudstyr og rensere, der kan genkende afgrøderne og derfor effektivt kan fjerne alt andet, og så skal nye kamerastyrede radrensere afprøves hos to økologiske landmænd i flerårige undersøgelser. 

Hun håber resultaterne kan blive en løftestang for mere udvikling og forskning inden for intelligente maskiner til landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser OptiMek-projektet som en mulighed for, at vi med afsæt her fra Videncentret for Landbrug, kan få opbygget et dansk kompetencecenter inden for mekanisk ukrudtsbekæmpelse.