Efter mere end en måneds forsinkelse har NaturErhvervsstyrelsen i dag offentliggjort ”Vejledning om tilsagn under Miljøteknologi 2013”, og i morgen ventes også teknologilisten at foreligge, så landmænd nu kan få klarhed over, hvilke investeringer de kan få tilskud til.

Ansøgningsfristen til de afsatte 215 millioner kroner startede 3. juni, men vejledningen og skemaet til ansøgningen blev først offentliggjort i dag 10. juli. Der er dog endnu halvanden måned at forberede ansøgningen, idet fristen først udløber 3. september. Det har ikke været muligt at få en forklaring på forsinkelsen fra NaturErhvervsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er flere ændringer i forhold til 2012. De fleste midler er afsat til det nye indsatsområde 5 i 2013 - Etablering af miljøvenlige produktionsanlæg til dyrehold med henblik på reduceret lugt, emission, vandforbrug eller næringsstoffer - og midlerne til de øvrige områder er derfor begrænsede i forhold til erfaringerne fra de foregående år.

Fem indsatsområder

Midlerne er afsat til følgende indsatsområder:

1. 22 millioner kroner er afsat til: Reduktion af lugtgener samt emission af klimagasser og ammoniak fra husdyrproduktion og husdyrgødning

2. 18 millioner kroner af afsat til: Reduktion af pesticidanvendelsen

3. 10 millioner kroner er afsat til: Reduktion i tab af næringsstoffer i forbindelse med fodring, omsætning af foderstoffer samt anvendelse af husdyrgødning

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. 15 millioner kroner er afsat til: Reduktion af energiforbruget respektive reduktion af vand-, næringsstof- og pesticidforbruget i gartnerisektoren

5. 150 millioner kroner er afsat til: Etablering af miljøvenlige produktionsanlæg til dyrehold med henblik på reduceret lugt, emission, vandforbrug eller næringsstoffer.

Ingen midler til lugt- og klimagasreduktion

Alle midlerne i indsatsområde 1 er afsat til ammoniak reduktion, så der ingen midler er til til lugt- eller klimagasreduktion i 2013.

Desuden er alle midler under indsatsområde 2 afsat udelukkende til

1) Sensorer, spot sprøjteudstyr eller injektionsudstyr til montering på sprøjte eller traktor med otte millioner kroner og

Artiklen fortsætter efter annoncen

2) Radrenser med kamera med 10 millioner kroner, alle eventuelt kombineret med GPS-systemer.

Nul tilskud til GPS-systemer til sprøjter

Der er flere områder, NaturErhvervsstyrelsen på forhånd afskærer fra tilskud.

Det gælder gyllesepareringsanlæg, idet der henvises til, at miljøeffekten i sig selv er for ringe. Det gælder også GPS-systemer kombineret med sprøjter, idet ligger under minimumskravet på 10 procents reduktion, og heller ikke investeringer i pesticidreduktion på økologiske bedrifter kan se frem til få tilskud. Det samme gælder fuldfodervogne, da teknologien har været massivt støttet de seneste år, og fordi midlerne er begrænsede

Desuden ydes ikke tilskud til følgende investeringer, fordi teknologien vurderes at være for udbredt, og nyhedsværdien er dermed begrænset:

Traktorer, større bombredde og lignende, nedfældere, overdækning af gyllebeholdere og til biomassefyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opretholdelse i fem år

For at et projekt kan opnå tilsagn om tilskud, skal det vurderes at have en effekt, og det skal derfor sandsynliggøres, både at projektet kan gennemføres, og at det er bæredygtigt i fremtiden.

Det er et krav, at projektet opretholdes i en periode på mindst tre år fra den dato, hvor projektet senest skal være afsluttet, dog mindst fem år regnet fra tilsagnsdatoen.

Det skal i ansøgningen sandsynliggøres, at projektet kan gennemføres, og at projektet og dets formål kan opretholdes i mindst fem år.