I jagten på optimering af både planteproduktionen og svineproduktionen henleder rådgivningsselskabet LMO opmærksomheden på, at der er penge at spare ved, at landmænd handler korn indbyrdes.

- De højere produktionsomkostninger og den større budgetusikkerhed for såvel svineproducenter som planteavlere bør få begge parter til at øge fokus på, hvordan der kan risikominimeres og samtidig optimeres såvel internt på bedriften som ved forskellige former for samarbejder mellem planteavlere og svineproducenter, siger Vibeke Fabricius, planteavlskonsulent, LMO, og peger på, at direkte handel med korn kan være meget interessant for både kornkøbende hjemmeblandere og for planteavlere med produktion af foderkorn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan spares mange penge ved at handle korn direkte, da det er favorabelt at dele grovvarens avance og håndteringsomkostninger. Ofte er der tale om 10-15 kroner pr. hkg. I realiteten trækkes også for tørring, svind, rensning og rensesvind, og dermed bliver forskellen mellem planteavlerens afregning og svineproducentens købspris nærmere op til 30 kroner pr. hkg, siger Ib Møller Jensen, planteavlskonsulent i LMO, og nævner, at en kornhandel i nogle tilfælde med fordel kan suppleres med aftaler om gylle og høstarbejde afhængig af harmoni og mejetærskerkapacitet på de enkelte bedrifter.

LMO-konsulenterne understreger, at planteavleren som hjemmeblanderen opnår en fordel, hvis der er klare og entydige aftaler parterne imellem.

- Start med at skrive aftalen ned. Det er nemmere at skrive dét ned, man er enige om, end at gøre det, når man ikke længere er enige. En klar forventningsafstemning er afgørende for at sikre tilfredshed hos begge parter, når kornet er leveret, siger planteavlskonsulenterne og anbefaler at bruge den nødvendige tid i god tid før høst på at få aftalerne på plads.