Abonnementsartikel

Dansk korn kan være med til at forebygge sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Det viser en rapport fra Videncentret for Landbrug.

Korn kan ikke kun bruges til at stille sulten, men kan i fremtiden også være med til at forebygge en lang række sygdomme. Det viser en rapport som Videncentret for Landbrug står bag.

Det er kendt, at et tilstrækkeligt højt indhold af fuldkorn i kosten kan være med til at forebygge hjertekarsygdom, fedme, diabetes og visse kræftformer. Men rapporten fra Videncentret går et skridt videre og ser på, hvordan man allerede i selve dyrkningen af kornsorter som hvede, byg, rug og havre kan øge indholdet af specifikke sundhedsfremmende stoffer, der kan være med til at forebygge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rapporten viser, at vi skal tænke videre end bare at producere hvede til brød og også se på, hvordan vi ved at udvikle på råvarerne, selve kornsorterne, kan gøre kornet sundere og tilføre det flere sundhedsfremmende egenskaber, siger Morten Haastrup, Landskonsulent hos Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

Ifølge ham vil landbruget gerne arbejde tættere sammen med sundhedsvæsenet om at tilpasse råvarerne til samfundets aktuelle behov.

Rapporten fra Videncentret peger på en række sygdomme, hvortil man vil kunne udvikle bestemte korntyper med forebyggende effekt. 

Det kan være dyrkning af hvede, havre, byg og nogle af de oprindelige hvedearter målrettet forbrugere med glutenallergi. Videre kan de fire store kornarter, hvede, havre, byg og rug, bidrage til forebyggelse af hjertekarsygdomme.

Mere udvikling

Også i forhold til fedme og diabetes kan man arbejde med udvikling af korn for at øge indholdet af stoffer, som hæmmer fordøjelsen af stivelse. Der er også belæg for, at visse indholdsstoffer eller kombinationer af stoffer i rug kan bidrage til nedsat insulinsekretion og appetit. Derfor er det oplagt at se på betydningen af sortsvalg og dyrkningsmetoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rapporten peger på, hvilke veje vi kan gå for at udvikle det høstede korn i en mere sundhedsfremmende retning. Vi vil i de kommende års forsøg arbejde videre med at udvikle kornsorter og dyrkningsstrategier, der giver kornet mere værdi, både for landmanden og for befolkningen som sunde ingredienser i fødevarer, siger Morten Haastrup.