Abonnementsartikel

Yding Smedies intelligente radrenser, Garford Robocrop Inrow, er nu i aktion i roerne i Himmerland.

De himmerlandske skolebørn på egnen kan næppe få en ferietjans med at hakke roer hos kvægavler Henrik Klitgaard i Nørager. For han råder nu over den moderne tids hakkejern - en Garford Robocrop Inrow, en intelligent, kamerastyret radrenser, som fjerner ukrudtet rundt om roetoppene. Erfaringerne er rigtig gode.

Den engelske Garford er en seksrækket maskine monteret med to kameraer, som hver især arbejder i et felt på halvanden gange halvanden meter. Skærene, der drives af hydraulikolie, "snurrer" rundt om hver enkelt roeplante her på marken i Himmerland, hvor der dyrkes økologiske sukkerroer til Henrik Klitgaards økologiske besætning med i størrelsesordenen 400 køer - plus 25 hektar roer og 25 hektar majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Klitgaard har fået radrenseren for kort tid siden, men den har allerede vist rigtig gode takter i både majs og roer.

- Vi har lige skullet lære at bruge den, men den arbejder rigtig godt i både roer og majs. Den renser fint uden om planten og inde i rækken, siger Henrik Klitgaards mand i marken, Torben Vestergaard, der tager hver række to gange, først den ene vej og så den anden vej. Så bliver resultatet bedst.

Også til majs

Netop denne Garford Robocrop Inrow fra Yding Smedie i Østbirk er den første, der er solgt i Europa til anvendelse i majs, mens den har kørt i roer i England og Frankrig i nogle år.

Maskinen er målrettet økologiske brug, da den eksempelvis muliggør dyrkning af sukkerroer uden lugning med håndkraft. Den fås til både front- og bagmontering og i bredder fra én række til 30 rækker.

Udviklingen af maskinen gik i gang i 1996, og den første kørte i sukkerroer i 2006. Ifølge Anders Skjødt fra Yding Smedie er der siden solgt flere maskiner til brug i grøntsager og salat i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland siden 2009.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i næste udgave af Maskinbladet.