Abonnementsartikel

Pensionsselskabet er klar med de første 300 millioner kroner og lover at flere hurtigt er på vej, hvis investeringsmodellen bliver en succes. Pensionsselskabet vil købe jord og bygninger og entrere med en landmand, der vil indsætte besætning og maskiner og drive landbruget for egen risiko.

AP Pension er klar med en investeringsmodel, der potentielt kan skyde flere milliarder kroner i landbruget, skriver Berlingske Tidende i dag, og ifølge avisen er flere pensionskasser klar til lignende initiativer, hvis AP-modellen får succes.

I første omgang skyder AP Pension 300 millioner kroner ind i projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi kan se, at det her virker, er vi hurtigt klar med 600 friske millioner kroner eller mere oveni de første 600 millioner, siger Søren Dal Thomsen, administrerende direktør i AP Pension til Berlingske Tidende.

AP Pension forventer ifølge avisen et løbende årligt afkast efter omkostninger på 4,75 procent før skat på landbrugsjorden og et årligt afkast på 6,5 procent på landbrugsbygningerne, hvortil skal lægges en forventet årlig værdistigning på to procent på landbrugsjorden. Samlet giver det et forventet årligt afkast på omkring seks procent, hvilket er særdeles attraktivt i forhold til tidens lave obligationsrenter – lige som AP Pension på denne måde får spredt risikoen i sine investeringer.

Baggrunden for pensionsselskabets interesse er, at jordprisen nu har fundet et – ifølge AP Pension – realistisk leje på 100.000-150.000 kroner pr. hektar.

- Vi tror, at konjunkturerne fremover kommer til at blive bedre og bedre for landbruget. Det er klart, at hvis kornpriserne falder herfra, kommer priserne på landsbrugsjord jo også til at falde, men det er vores gæt, at det ikke kommer til at ske, siger Søren Dal Thomsen.

Kan overtage efter 10 år

AP Pension opretter en fond, Dansk Farmland K/S, som henter ekstern rådgivning til at finde de landbrug og de landmænd, man vil investere pensionsmidlerne i. Målgruppen er bedrifter, der ligger mellem de 25 procent bedste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der indgås 10-årige aftaler med landmænd om at drive gården, og efter aftalens udløb kan landmanden overtage landbruget til AP Pensions købspris med et tillæg på 80 procent af værdistigningen.

- Vi skal ikke nødvendigvis eje landbruget til tid og evighed. Om ti år kan det være landmandens igen, hvis han vil. Eller vi kan forny kontrakten, siger Peter Olsson, ejendoms-investeringschef i AP Pension til Berlingske Tidende.

Ifølge avisen står flere pensionskasser på spring med kapital, hvis AP Pensions model viser sig at blive en succes.