De 65 malkekøer hos Clieve Shirleys kælver alle i det tidlige forår, og mælkeproduktionen er lagt an på, at køerne selv henter hovedparten af foderet på ejendommens græsmarker. I normale år er de på græs i dagtimerne fra sidst i februar og til hen i november måned. I sommermånederne græsser de dag og nat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at udnytte det billige græs er kælvningerne koncentreret først på året, og om vinteren fordres køerne med fuldfoder af halm, roer og ensilage. De seneste par år har vi anvendt italiensk rajgræs til ensilage, forklarer Clieve Shirleys.

Han får ikke kontrolleret køernes mælkeydelse, men efter lidt hovedregning kommer han frem til, at han pr. ko leverer cirka 6.000 kg mælk med en fedtprocent på 3,90 og en proteinprocent på 3,20.

Forsinket forår

Roerne dyrker den irske mælkeproducent først og fremmest for at have en sikker foderforsyning til køerne i det tidlige forår, når mælkeydelsen er højest.

- Vi ligger i et område med et forholdsvist mildt vinterklima. Det er sjældent, at vi har frostvejr i mere end en uge i træk, og ofte ligger temperaturen kun nogle grader under frysepunktet. Men fra tid til anden sker det, at foråret trækker ud, og græsmarkerne kommer for sent i gang, og så er det vigtigt med et beredskab af suppleringsfoder i form af roer til de nykælvede køer, siger Clieve Shirleys og tilføjer:

- Roerne giver et stabilt udbytte selv i tørre år, og da de dyrkes på forholdsvis let jord uden sten, er det unødvendigt at vaske roerne, før de skæres til køerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roeskærer på blander

Clieve Shirleys har en Hi-Spec MixMax padleblander på 14 kubikmeter. Vognen er to år gammel og er monteret med en integreret roeskærer.

Skæreren er monteret bag på vognen, og de skårne roer snegles direkte ind i foderblanderen.

- Roeskæreren læsses bagfra, og tanken rummer omkring 700 kg roer. En speciel rensekæde frasorterer eventuel jord, samtidig med at roerne føres fra tanken og frem til knivene, som skærer de 700 kg roer på cirka tre minutter, forklarer den irske mælkeproducent.

Kommer der en sten i knivene, er kraftoverføringsakslen, som går fra transmissionen forrest på vognen og bagud til skæreren, sikret med en springbolt.

På de to år Clieve Shirleys har haft vogne, har han skåret cirka 1.500 tons roer med den integrerede skærer, og bortset fra at han finder det lidt bøvlet at skulle tage kraftoverføringsakslen af, for at stoppe skæreren, er han godt tilfreds med udstyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulisk træk

Såvel vogn som skærer importeres af Hi-Spec Danmark og forhandles af Danatek i Farsø. Her i landet leveres skæreren med hydraulisk træk. Det gør det let at frakoble skæreren, og samtidig virker trækket også som stensikring, der er let at sætte i gang igen, efter at en eventuel sten er fjernet fra knivene.

Det hydrauliske træk gør det også muligt at påbygge roeskæreren på andre typer blandevogne.