Abonnementsartikel

Der var fokus på ny teknologi til begrænsning af kemikalier, da de midt- og vestjyske landboforeningers rådgivningscentre afholdt deres årlige planteavls-arrangement på Forsøgsvirksomheden Ytteborg.

Trods en kølig sommervind blev den årlige planteaften på Forsøgsvirksomheden Ytteborg i Hjerm en ganske velbesøgt begivenhed. Knap 200 interesserede landmænd fra hele det gamle Ringkøbing Amt mødte op for at se på forsøgsmarkerne med vårsæd og vintersæd, høre om GPS og marksensorer og ikke mindst opleve mekanisk radrensning i funktion.

- Det er vigtigt for os at lave temaer, så vi henvender os bredt til alle planteavlere. Så der skal være noget jern, noget IT og så naturligvis det rent plantefaglige, siger planteavlskonsulent Birgit Vestergård fra Rådgivningscenter Heden & Fjorden, der er en af arrangørerne bag planteaftenen på Ytteborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samsåning med N-gødning giver udfordringer

Deltagerne blev delt i fire grupper, der turnerede rundt på forsøgsvirksomheden til de forskellige demonstrationer. Birgit Vestergård stod for præsentationen af vårsæd, hvor der blandt andet var fokus på samsåning med N-gødning.

- For de landmænd, der ikke har udstyr til placering af N-gødning, er samsåning måske en ?discount?-mulighed. Erfaringerne viser at det kan lade sig gøre, men der er også mange udfordringer. Vi har nogle af vores medlemmer der har gjort det gennem en årrække, fortæller Birgit Vestergård.

Længere henne på markerne blev der gennemgået vinterhvede og forskellige andre sorter af vintersæd, mens maskinhallen blev brugt til en gennemgang af GPS og marksensorer, ikke mindst den meget omtalte og omdiskuterede N-sensor, som en del landmænd har opnået tilskud til i forbindelse med nye sprøjter.

Radrensning er fremtidsmusik for mange

Aftenens højdepunkt, lige før de varme pølser fra Landboungdom, var uden tvivl demonstrationen af den svenske radrenser og såmaskine, Cameleon, og de fremmødte gæster summede forventningsfuldt op til præsentationen.

- For mange er det stadig fremtidsmusik, men der er ingen tvivl om, at der vil blive endnu større krav til at landbruget anvender færre kemikalier, og mekanisk radrensning kan være en af de mulige løsninger, ikke kun for økologer, men også for konventionelle landbrug, siger Birgit Vestergård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og mens Cameleonen kørte frem i det lidt for høje korn, fulgte de mange landmænd lige efter for at vurdere og diskutere resultatet, samt vurdere effekten af de tidligere kørsler i marken. Som altid er det et spørgsmål om økonomi, og lige nu er investeringen for stor i forhold til gevinsten ved kemisk bekæmpelse af ukrudt.

- Men hvis der for eksempel udvikles resistente ukrudtsplanter eller der kommer flere restriktioner på brugen af kemikalier, så kan det hurtigt blive aktuelt at finde andre løsninger, understreger Birgit Vestergård.