EU-parlamentet vil have flere unge landmænd til at købe deres egne landbrug. Midlet skal være en gulerod på omkring mellem 8.000-45.000 kroner i landbrugsstøtte om året i foreløbig fem år til de unge landmænd under 40 år.

Men det forslår ikke særlig meget, siger to unge danske landmænd. Det fortæller DR Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg skal ud og låne 25 millioner kroner til en gård. Så de støttekroner kommer ikke til at rykke på, om jeg kan sige ja eller nej til at købe min egen gård, siger Martin Jonsson, der er ved at færdiggøre sin uddannelse som produktionsleder fra Landbohøjskolen i Græsted.

Heller ikke Lasse Ledet, der netop er blevet færdig som agraøkonom i dag, ser støtten som andet end en moralsk opbakning fra EU.

- Det er så lille et beløb, at det ikke gør nogen forskel. Men det sender et signal om, at der er brug for at vi unge landmænd skal have hjælp til at få vores eget, siger Lasse Ledet til DR.

Ideen om at støtte de unge til at købe egen gård er ellers helt rigtig, siger fødevareøkonom Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet.

Han frygter at landbruget vil gå i stå, hvis de unge ikke får foden indenfor og får mulighed for at styre deres egne gårde.