Økologisk Landsforening har fået støtte til to økologiprojekter i nogle af verdens fattigste lande, Uganda og Tanzania. Projekterne bygger på en dansk model for sparring mellem landmænd, der erfaringsmæssigt giver mere mad på bordet og højere indtjening hos fattige bønder i Afrika.

Det skriver avisen Økologi & Erhverv i dag, fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk Landsforening har fået bevilliget 3,3 millioner kroner af CISU - Civilsamfund i udvikling - til de to projekter i Tanzania og Uganda. Begge projekter løber over to år, og for Per Rasmussen, international konsulent i Økologisk Landsforening, er det en stor opmuntring:

- Det er første gang, at vi får hul igennem på nogle lidt større projekter, siger Per Rasmussen til Økologi & Erhverv.

Han har selv har været i Afrika for at bane vejen for projekterne, som vil blive gennemført i samarbejde med erfarne økologiske landmænd fra Økologisk Landsforenings Ulandsudvalg.

Projektet i Uganda er en udvidelse af de projekter, foreningen tidligere har gennemført i Rwenzori i Vestuganda. Projektets partner er National Organic Agriculture Movement of Uganda, NOGAMU, og det omfatter yderligere fire nye organisationer, som ønsker at indføre de såkaldte Farmer Family Learning Groups (FFLG) som metode til at udvikle deres landbrug.

Princip fra staldskoler

FFLG bygger på principperne fra de danske økologers staldskoler, som blandt andet benyttes som model for obligatorisk sundhedsrådgivning i kvægbesætninger. Modellen er en gensidig læringsproces bønder imellem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den har vist sig at være effektiv til at højne vidensniveauet hos bønder i ulande og dermed udvikle et mere udbytterigt og bæredygtigt landbrug, større lokal indflydelse og distribution og markedsføring af økologiske afgrøder, siger Per Rasmussen.

I Tanzania bliver det første gang, Økologisk Landsforening gennemfører et økologiprojekt. Det sker i et partnerskab med Tanzania Organic Agriculture Movement, TOAM, og lokale grønsagsavlere fra landbrugsorganisationen UWAMWIMA på Zanzibar. Målgruppen er 500 landbrugsfamilier, der som i Uganda-projektet bliver organiseret i Farmer Family Learning Groups. Budgettet er på 950.000 kroner, og de første konkrete aktiviteter begynder i sensommeren.