Abonnementsartikel

Finansiering af nye indtægtsgivende projekter er blevet besværliggjort, og mange kvægbrugere risikerer at være låst fast uden mulighed for at fremme vækst og dermed indtjening. LMO’s kvægudvalg bakker op Kvægbrugets Task Force, der netop har offentliggjort en rapport med analyser og anbefalinger til, hvordan man får dansk kvægbrug ud af krisen.

Bedre mulighed for at finansiere gode projekter. Det er et meget centralt og væsentligt parameter, hvis dansk kvægbrug skal ud af krisen og bidrage til vækst, mener formanden for kvægudvalget i LMO, Nis Hjort.

- I dag er situationen for mange kvægbrugere, at bankerne siger nej til, efter min mening, alt for mange projekter. Projekter, der kunne fremme væksten i stedet for at begrænse muligheden for øget indtjening. Det er en kreditklemme og et stort problem for rigtig mange kvægbrugere, siger Nis Hjort og bakker dermed op om Kvægbrugets Task Force, der i en ny rapport på det kraftigste anbefaler, at veldrevne landbrugsvirksomheder skal have lettere adgang til at foretage nødvendige og økonomisk rentable investeringer i deres virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvægbrugets Task Force har siden februar arbejdet intenst på at finde formlen, der med konkrete tiltag skal redde et trængt kvægbrug ud af krisen og samtidigt medvirke til at skabe vækst i fødevareeksporten. Og der er mere end nogensinde før brug for konkrete tiltag. 

- Vi tror på, at der rent faktisk kan produceres mere mælk i Danmark, men det er på tide, at man fra politisk hold kigger på de særregler, eksempelvis regler for kvælstof og de forskellige miljøregler, der på mange måder virker konkurrenceforvridende i forhold til de øvrige europæiske lande. En forudsætning for at vi i Danmark kan øge væksten er, at vi har de samme betingelser, som landene omkring os, mener Nis Hjort.

Giv os lov til at skabe 5.000 nye arbejdspladser

Formanden for kvægudvalget i LMO mener, at politikerne skal passe på med at indføre alt for stramme regler. Den nye lov om kvæghold lægger en tung byrde ned over kvægbruget, mener han, ligesom miljøreglerne er til den stramme side.

- Vi er verdensmestre i Danmark til at producere mest skånsomt for miljøet, og vi er det land, der har den laveste belastning. Vi er naturligvis ikke interesserede i at påvirke miljøet negativt, men vi ønsker en mere intelligent miljøregulering, for i Danmark undergøder vi rent faktisk i forhold til sammenlignelige lande. Det kan sagtens lade sig gøre at hæve udbyttet ved at sætte ind på nogle arealer, siger Nis Hjort.

Kvægudvalget i LMO vurderer, at dansk kvægbrug kan være med til at skabe 5.000 nye arbejdspladser og dermed en estimeret meromsætning på fem milliarder. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kræver blot, at vi får lov til at udnytte de kapaciteter, vi har i dag uden at blive tvunget til eksempelvis at bruge en masse penge på nyt staldinventar. Der er brug for at øge mulighederne for at investere i projekter, der kan skabe vækst, siger Nis Hjort.