Abonnementsartikel

I Ringe Maskinforretning, der "dækker hele Danmark - hovedsageligt Fyn", er ambitionerne om service store, uanset om det gælder en plæneklipper, en gravemaskine eller en mejetærsker.

Journalisten, der har taget turen til Midtfyn denne forårsdag, stiller selvfølgelig en farlig masse spørgsmål. Har I mærket krisen? Hvad kendetegner virksomheden? Er der en bestemt person, der er uundværlig? Hvordan ser I på landbruget og maskinhandlernes fremtid? Er der noget bestemt, I er særlig gode til? Og mere af samme skuffe.

Da er det, at en af virksomhedens landbrugssælgere, Søren Bollesen skærer igennem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hør lige her. Vi trækker på samme hammel, men vi er specialister på hvert vores område. Vi har et moderne værksted med det specialværktøj, der skal bruges for at løse diverse opgaver. Personalet er løbende på kurser, så de hele tiden er opdaterede med udviklingen, så vi kan yde en god service, og ingen opgave er for lille eller for stor. Vi har at gøre med alt lige fra plæneklippere til traktorer med 500 hestekræfter. Vi er ikke bange for udfordringer, siger Søren Bollesen. Og så er man ligesom i gang med dette virksomhedsportræt af Ringe Maskinforretning.

Søren Bollesen uddyber det hele lidt og forklarer, at maskinforretningen naturligvis har forhandlingen af diverse mærker til landbruget og entreprenørbranchen, men at man i øvrigt servicerer alt.

- Og det gælder uanset, hvilken farve maskinen har. Og vi har gode folk. Sidste år måtte en af vores medarbejdere tage en tur til Norge for at løse et teknisk problem på en entreprenørmaskine. Vi er en flok specialister, der hjælper hinanden, siger Søren Bollesen, der kvitterer med en sætning, som han muligvis har benyttet før - nemlig at "viljen til at ville giver evnen til at kunne".

"Nice" eller "need"

Igennem kriseårene er der ting, der har ændret sig - men det gælder ikke virksomhedens bemanding, der fortsat består af 30 ansatte, heraf blandt andet 14 på værkstedet, tre sælgere og seks-syv stykker på lageret og i butikken. Men fokusområderne har ændret sig lidt.

- Ja, selvfølgelig har vi mærket krisen og det mere begrænsede marked for landbrugsmaskinerne, men så hjælper det, at vi også servicerer alle former for entreprenørmaskiner og udstyr til have og park. Det kompenserer for det vigende marked, siger værkstedschef Peter Sunne, inden Søren Bollesen supplerer med et tilbageblik på 2007 i forhold til 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noget er "nice", og noget er "need". Og i 2007 før krisen, var der mange, der købte ekstra udstyr til maskinerne, bare fordi det var "nice". I dag ligger der meget større omtanke bag investeringerne, siger Søren Bollesen, der også gerne funderer lidt over branchens fremtid.

- Ja, vi kommer nok til at blive lidt færre med tiden. Omvendt er det altså vores erfaring, at kunderne holder af at have en ægte forretning at komme ind i. Et sted hvor de kender medarbejderne, og hvor man har den nære kontakt, siger Søren Bollesen.

Måske er det netop, fordi man prioriterer kundekontakten, at forretningens distrikt er så stort, ligesom placeringen midt i Danmark gør sig gældende.

- Vi plejer at sige, at vi dækker hele Danmark - hovedsageligt Fyn. Vores otte servicevogne kører overalt. Vi har kunder i eksempelvis Sønderjylland og Midtjylland, siger Peter Sunne.

Servicebilerne er specialindrettede til landbruget, andre til entreprenørbranchen. De kommer vidt omkring, blandt andet for at foretage eftersyn af mejetærskere eller få en havareret gravemaskine gjort arbejdsdygtig igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Köckerling nyt

I Ringe Maskinforretning er der også sket en vis udvikling blandt de mærker, som virksomheden forhandler. For traktorernes og mejetærskernes vedkommende skiftede man i 2005 fra Case IH til Claas.

Ellers er de væsentligste mærker Case entreprenørmaskiner, Amazone redskaber, Gregoire Besson plove, Kramer Allrad læssemaskiner, Samson Agro gylleudstyr og Köckerling maskiner til jordbearbejdning, græsmarkspleje og såning. Det seneste mærke, der er kommet til netop i år, er Köckerling.

- Köckerling begynder at fylde mere og mere. Det er et godt produkt, som passer godt ind i vores øvrige varesortiment, siger Søren Bollesen.

Ringe Maskinforretning blev grundlagt i 1989, da to lokale maskinhandlere, Benny Hansen fra Kædeby Maskinforretning og Hans Andersen fra Flemløse Maskinforretning købte virksomheden af JI Case A/S og derefter ændrede navnet til Ringe Maskinforretning. I 1992 trådte Benny Hansen ud af ejerskabet.

Hans Andersen drev således Ringe Maskinforretning A/S først alene, senere i fællesskab med sin søn indtil 2006, hvor denne blev eneejer, indtil sin død i 2010. Det er afdøde Jens Jacob Andersens hustru, Hanne Korsdal Andersen, der driver virksomheden i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden

Direktør Hanne Korsdal Andersen har nu drevet virksomheden i et par år.

- Vi har naturligvis haft udfordringer de seneste år, men der har været en fantastisk opbakning fra medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere, som gør det muligt at se lyst og positivt på fremtiden, siger hun.

- Vi er også i 2011 blevet kåret til Årets virksomhed af Midtfyns Erhvervsforening, og det kan vi alle være stolte af, siger Hanne Korsdal Andersen.