Abonnementsartikel

Landbrug & Fødevarer har i årevis forsøgt at gøre opmærksom på, at embedsmændene får alt for frie tøjler til at implementere EU-direktiver, siger Martin Merrild.

 

Det er en stor sejr for landbruget, at der nu endelig er kommet fokus på, at embedsmænd fejlfortolker og overimplementerer EU-direktiver. Det mener Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har sagt igen og igen, at der er et problem med overimplementering af EU-reglerne, men det har været så godt som umuligt at få nogen til at lytte til det. Derfor er det en stor sejr, at der nu er nogle mennesker, som arbejder med området på videnskabeligt niveau, der har gjort opmærksom på problemet.

Sådan lyder det fra L&F-formanden, efter de to EU-forskere Dorte Sindbjerg Martinsen og Peter Nedergaard, som til avisen Mandag Morgen har påpeget, at embedsmænd får frit spil til at fejlfortolke og overimplementere EU-direktiver.

Regeringen har nu oprettet en særlig gruppe under Finansministeriet, som skal kontrollere processen med implementering af EU-direktiver. Det glæder formanden.

- Alt for mange embedsmænd har været glade for at kunne give EU-direktiverne en ekstra tand, når de skulle implementeres i Danmark. Og vi har været naive og dumme og forsøgt på at gøre det så godt som muligt i Danmark, men når nabolandene ikke følger med, så mister vi konkurrenceevne, siger Martin Merrild.

Kig på naboer

Martin Merrild håber, at den politiske bevidsthed på området varer ved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lars Løkke omtaler det som et "nabotjek". Det går ud på at holde øje med, hvad nabolandene gør, og at indrette direktiverne, så det ikke koster penge og konkurrenceevne, forklarer Martin Merrild.

Han håber, at Danmark i højere grad i fremtiden vil gå efter minimumsløsninger.

- Vi skal undersøge, hvad der minimum skal til for at leve op til et EU-direktiv. Og hvis vi så skal gøre mere end det, skal vi lave grundige konsekvensberegninger af, hvad det vil koste os, siger han og fortsætter:

- Hidtil har man været ligeglad med konsekvenserne og sagt "Vi vil gå forrest, så er det ligegyldigt, hvad det koster".

Fejlet habitat

Habitatdirektivet er et af de EU-direktiver, som EU-forsker Dorte Sindbjerg Martinsen nævner som fejlfortolket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det billede kan man godt genkende hos Landbrug & Fødevarer, som har udgivet et notat om overimplementering af EU-direktiver. Her står der blandt andet om Habitatdirektivet:

"Konsekvenserne af den meget strenge praksis og lovgivning om, hvornår en påvirkning af et internationalt naturbeskyttelsesområde kan siges at være væsentlig, er uoverskuelige for både produktionsvirksomheder og husdyrbrug. Det betyder, at der ikke må ske nogen påvirkning eller risiko for påvirkning af områderne i forbindelse med etablering eller udvidelse af virksomheder eller husdyrbrug overhovedet."