Blomstringen er et meget afgørende tidspunkt i rapsens udvikling, og det er af stor betydning for rapsudbyttet. For det er i denne fire-ugers periode, at antallet af skulper og frø fastlægges.

Rapsudbyttet bestemmes af antallet af skulper og frø, frøenes størrelse og frøenes indhold af olie. Mens indholdet af olie i frøene i høj grad er genetisk bestemt, så er det dyrkningsforholdene, der er bestemmende for antallet af skulper og frøenes størrelse. Derfor er det vigtigt at sikre, at rapsen har bedst mulige forhold under blomstringen, så der dannes mange skulper. Ligesom det naturligvis er vigtigt, at den har gode vækstbetingelser gennem hele vækstsæsonen, så den kan producere store frø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrt at høste for tidligt

Olieindlejringen i frøene starter så småt 40 dage efter blomstring, men størstedelen af olieindlejringen sker i den sidste halvdel af frøfyldningsperioden. Så selvom indholdet af olie i høj grad er genetisk bestemt, så kan man som landmand også påvirke indholdet af olie, ved at sikre at rapsen høstes på det mest optimale tidspunkt.

Ældre danske forsøg fra 1980'erne viser, at olieindholdet er konstant en til to uger før det optimale skårlægningstidspunkt. Siden da har forædlingen gjort, at der er kommet nye og bedre rapssorter med højere olieindhold på markedet.

En svensk undersøgelse fra høsten 2012 viser, at både frø- og olieudbytte stiger kraftigt de sidste dage op til høst. Således kunne der ved en udsættelse af høsten på fire dage konstatere, at udbyttet var steget med 352 kg pr. hektar, og olieindholdet var steget med hele 0,7 procent.

Med en rapspris på 3,5 kroner, som i høsten 2012, inklusiv øget olietillæg, svarer denne udbyttestigning til et merudbytte på 1.400 kroner pr. hektar. Det svenske forsøg viser således, at man ikke nødvendigvis skal følge trop, når de første mejetærskere viser sig i marken.

Læs hele artiklen i juni-udgaven af Agrologisk, der udkom fredag den 14. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.