Rugarealet er steget voldsomt gennem de seneste år. Hos Jysk Landbrugsrådgivning kan planteavlskonsulent Finn Poulsen således konstatere, at arealet med rug er mere end fordoblet på blot fire år.

Det er der ifølge planteavlskonsulenten flere årsager til. Dels er det muligt at vælge sorter, der stort set er fri for meldrøjer, dels har det vist sig, at rug uden problemer kan iblandes foderblandinger til svin, og nok så vigtigt er prisen på foderrug afregnet hos foderstoffirmaerne steget betydeligt, så rug nu prismæssigt kan konkurrere med vårbyg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I den seneste analyse af vores medlemmers markplaner kan vi se, at mens rug i 2009 udgjorde cirka ti procent af arealet med vinterkorn, så udgør det nu halvdelen af arealet med vinterkorn. Samtidig kan vi se, at der i år er lige så mange af vores medlemmer, der dyrker rug, som medlemmer der dyrker hvede, siger Finn Poulsen.

Han tilføjer, at der i takt med at rugen er blevet mere udbredt også er sket et holdningsmæssigt skred i retning af, at rugen nu plejes på lige fod med de øvrige kornafgrøder i sædskiftet. Men det mener han også er nødvendigt, hvis man have succes med at dyrke rug.

Succes avler succes

- I vinter havde jeg besøg af en landmand, som med stolthed kunne vise mig, at han havde tjent 10.000 kroner pr. hektar ved at dyrke rug. Han har dyrket rug i en del år, men det var første gang, han havde sået rugen på lidt bedre jord og havde plejet den som de øvrige kornafgrøder gennem vækstsæsonen. Det var også første gang, han havde tjent 10.000 kroner på at dyrke korn på sin ejendom, fortæller Finn Poulsen.

Han mener, det er et godt eksempel på, at rug kan være et fint alternativ til både byg og hvede. Og har man én gang prøvet at tjene 10.000 kroner på at dyrke rug, så mener planteavlskonsulenten, at chancen for at det gentager sig øges. Ganske enkelt fordi succes avler succes. Men det kræver, at rugdyrkningen tages alvorligt.